Emmanuel Macron și Olaf Scholz îi cer lui Vladimir Putin să negocieze serios cu Zelenski. Ce a vrea „țarul” de la Kremlin

Emmanuel Macron și Olaf Scholz îi cer lui Vladimir Putin să negocieze serios cu Zelenski. Ce a vrea „țarul” de la Kremlin Sursă: Mahdi Bemani Naeini | Dreamstime.com

Liderul de Kremlin, Vladimir Putin a avut o discuție telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz cărora le-a transmis că este gata să pună capăt crizei alimentare generată de blocada cerealelor. Cu condiția ca sanciunile împotriva Rusiei să fie ridicate.

Blocarea porturilor din Ucraina de către navele rusești a dus la o criză alimentară la nivel mondial. 25 de milioane de tone de cereale sunt în pericol și nu pot fi exportate. Nici Rusia nu își poate livra cerealele din cauza sancțiunilor. Cele două țări asigurau o treime din necesarul mondial de cereale. Moscova știe foarte clar care sunt efectele blocării porturilor din Ucraina și folosește acest fapt ca o monedă de negociere forțată cu Occidentul.

Șantajul lui Putin

Vladimir Putin a declarat, în cadrul convorbirii telefonice cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz, că este dispus să rezolve criza alimentară și că principala cauză a acestei probleme sunt sancțiunile impuse de Occident și nu acțiunile Moscovei. Liderul de la Kremlin a declarat că va debloca porturile din Ucraina, dacă sancțiunile împotriva Rusiei vor fi ridicate.

„Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dificultăţile legate de livrările de alimente au fost provocate de o politică economică şi financiară eronată a ţărilor occidentale, precum şi de sancţiunile antiruse impuse de aceste ţări.

O creştere a livrărilor de cereale şi de produse agricole ruse ar putea face să scadă tensiunile pe piaţa agricolă internaţională, ceea ce va necesita, în mod evident, ridicarea sancţiunilor în cauză împotriva Moscovei“, se arată într-un comunicat transmis de Kremlin după convorbirea telefonică, transmite Reuters.

Amenințări de la Kremlin

În aceeași discuție telefonică, Vladimir Putin ar fi trecut și la amenințări voalate. Ar fi avertizat că sprijinul militar acordat Ucrainei este periculos și s-a arătat dispus la reluarea dialogului pentru încheierea conflictului.

„Președintele rus a pus accentul pe caracterul periculos al continuării inundării Ucrainei cu arme occidentale, avertizând asupra riscurilor unei destabilizări ulterioare a situaţiei şi ale unei agravări a crizei umanitare. Rusia rămâne deschisă unei reluări a dialogului cu Kievul pentru rezolvarea conflictului armat“, se mai arată în comunicatul menționat.