Mituri legate de ciocolată. Care sunt beneficiile și riscurile aduse de acest desert

Mituri legate de ciocolată. Care sunt beneficiile și riscurile aduse de acest desertSursa: Pixabay

Există câteva mituri adânc imprimate în opinia publică atunci când vine vorba despre consumul de ciocolată. Ce este adevărat și ce e fals explică nutriționistul Mihaela Bilic.

Ciocolata este unul dintre dulciurile cele mai apreciate și consumate la nivel mondial. Nimeni nu poate refuza un astfel de desert, indiferent de sortimentul pe care îl are la îndemână. Există și lucruri benefice aduse de consumul de ciocolată, dar și destule capcane în care putem cădea. Foarte important, la fel ca în cazul oricărui aliment este modul în care mâncăm. Mai exact, cantitatea consumată. Iar când vine vorba despre ciocolată, să vorbim despre moderație este destul de complicat.

Cele mai răspândite mituri legate de ciocolată

Asocierea ciocolatei cu surplusul de kilograme nu are fundament. Ea conține antioxidanți și grăsimi sănătoase pentru organism. Face parte din gama celor mai sănătoase deserturi, dacă este vorba despre cea cu un conținut ridicat de cacao. În mod ideal, ar trebui să conține un procent de 70% cacao.

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre miturile care gravitează în jurul ciocolatei și care nu sunt reale. „În momentul în care pe etichetă, primul cuvânt nu este cacao/masă de cacao/unt de cacao, este clar că acolo avem mai mult zahăr decât cacao.

Nu există arbori de cacao care să acopere toate nevoile de ciocolată ale mapamondului. (…) Din păcate, acum, pe eticheta ciocolatei veți vedea primul ingrediente, în 80% din cazuri, zahărul și apoi veți vedea grăsime de cocos sau de palmier. Nici măcar nu mai există produsul cacao este pus doar cât să dea culoare”, a spus nutriționistul la Antena 3.

Ce probleme sunt cu ciocolata albă

„Ciocolata neagră este cea mai bogată în calorii. Pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, un gram de zahăr are 4 calorii. O ciocolată cu lapte va avea în jur de 500 – 530 de calorii, o ciocolată neagră, pentru că este mult mai bogată în grăsime va avea spre 600 poate chiar peste 600 de calorii. Cu cât e mai bogată în calorii, cu atât e mai adevărată ciocolata neagră.

Ciocolata albă este o ciocolată ce are mai mult unt comparativ cu masa de cacao. Deci ciocolata albă este prin definiție cea mai grasă ciocolată, deci clar cea mai calorică. Porția corectă de ciocolată este de trei pătrățele, niciodată mai mult de un rând. Tableta de ciocolată a devenit din ce în ce mai subțire, în prezent are 80 g și ne sugerează într-un fel porția corectă de ciocolată”, a mai declarat Mihaela Bilic.

Ne puteți urmări și pe Google News