Salmonella în ciocolată, alertă în Europa. Explozie de cazuri în mai multe țări

Salmonella în ciocolată, alertă în Europa. Explozie de cazuri în mai multe țări Sursa: Dreamstime.com

Focarul de salmonella din produsele de ciocolată, descoperit în mai multe țări europene, afectează în principal copiii cu vârste sub zece ani. Potrivit EFSA și ECDC, autoritățile responsabile cu siguranța alimentară și prevenirea și controlul bolilor, sunt în total 150 de cazuri, față de o medie anuală de 91.000 de cazuri pe Bătrânul Continent.

Statele vizate sunt Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia, Regatul Unit și Belgia, unde Ferrero a dispus suspendarea activității fabricii din Arlon, ca măsură de precauție, conform RAI NEWS.

Italia nu e pe listă

Măsura nu privește Italia, unde gigantul bomboanelor de ciocolată continuă să producă ouă de Paște Kinder Gran Sorpresa la Alba, în provincia Cuneo. Deși ca măsură de precauție, Ferrero a dispus retragerea de pe piață a diferitelor produse: ouăle Kinder Sorpresa Maxi „Ștrumfi" și „Miraculous", Kinder Schoko Bons și Kinder Sorpresa T6 „Pulcini".

Conform celor reconstituite de EFSA și ECDC, în decembrie 2021 tulpina de salmonella a fost detectată într-un rezervor de lapte de la fabrica belgiană. Au fost adoptate măsuri igienice și s-a intensificat prelevarea și testarea produselor și a mediului de procesare.

Ne puteți urmări și pe Google News

După noi teste negative pentru bacterie, producția și distribuția produselor a mers mai departe. La sfârșitul lunii martie, însă, după disponibilitatea datelor de secvențiere, oamenii de știință au legat cazurile umane de la fabrica din Belgia prin tehnici avansate de tipizare moleculară.

Controale la sânge în fabricile de producție

Și din 2 aprilie au început reclamațiile de sănătate publică din partea autorităților naționale competente. Compania Ferrero, pe care EFSA și ECDC nu o menționează în raportul lor, a rechemat în mod voluntar anumite produse și loturi în diferite țări. Iar pe 8 aprilie 2022, în urma controalelor oficiale, autoritatea pentru siguranța alimentară din Belgia a retras autorizația de producție.

Compania a rechemat, apoi, toate produsele care au părăsit fabrica din Belgia, indiferent de numărul de lot sau de data expirării, în timp ce justiția belgiană a inițiat o anchetă.

„Focarul evoluează și până acum copiii au fost cei mai expuși riscului de infecții grave dintre cazurile raportate", subliniază raportul EFSA-ECDC, care arată modul în care „rechemările și retragerile lansate în întreaga lume vor reduce riscul de alte infecții".

Experții EFSA și ECDC, cu care Ferrero continuă să lucreze, spun că sunt necesare investigații suplimentare pentru a identifica cauza principală, timpul și posibilii factori care stau la baza contaminării, inclusiv evaluarea unei posibile utilizări mai extinse a materiilor prime contaminate în alte fabrici de procesare, informează Rador.