Primele cireșe se vând cu suta de grame în piețe. Prețurile sunt exorbitante și sunt negociabile doar de la două kilograme în sus
- Ionel Sclavone
- 10 mai 2022, 09:37
Ca în fiecare primăvară, prețul cireșelor a explodat, chiar dacă mai sunt câteva săptămâni până când piețele vor fi invadate de producătorii autohtoni. În prezent, în diferite locații din București, se vând fructe aduse din import din Spania. Iar prețurile sunt prohibitive, ajungând la 50 de euro, cu discount, pentru două kilograme.
Primele cireșe, care au ajuns la vânzare în București, sunt importate din Spania. Iar prețul este mult peste ceea ce și-ar permite un român obișnuit, mai ales într-o perioadă de criză. De aceea doar pofticioșii care nu se pot abține cu nici un preț sau cei cu venituri mult peste medie își pot permite să se delecteze din gustoasele fructe.
Ciudat, dat fiind că mai sunt câteva săptămâni, două sau trei, până când cireșele de mai, din producția atohtonă vor invada piețele. Ceea ce va aduce după sine și o reducere considerabilă a prețurilor de vânzare.
Astfel, în pieţele din București au apărut primele cireşe, importate din Spania, care se vând la un preț mult prea exagerat. Conform Antena 3, un kilogram de cireșe importate din Spania se vinde în București pentru 175 de lei. Vânzătoarea contactată de jurnaliști a afirmat că, pentru doritori, vinde cu 17,5 lei la suta de grame. Adică o grămăjoară.
Conform sursei citate, prețul este negociabil, însă doar de la două kilograme în sus. Astfel, doritorii care dețin și sumele de bani necesare pot negocia un preț de aproximativ 250 de lei, adică 50 de euro, pentru două kilograme.
Prețul cireșelor este stabilit de comercianți
Întrebată de ce sunt atât de mari prețurile pentru cireșele importate din Spania, comercianta dă vina pe clima rece de anul acesta care ar fi afectat producția.
„A fost frig rău, pentru că o lună de zile a nins. Doar știți că erau Grecia, Turcia...”, a afirmat vânzătoarea, conform Antena 3.
În România, sunt cultivate cu cireși aproximativ 1.000 de hectare, însă în fiecare primăvară avem de-a face cu aceeași situație. Cu câteva săptămâni înainte ca producția autohtonă să iasă pe piață, precupeții umflă prețurile în mod nejustificat. Jurnalele de știri ale ultimilor ani sunt pline, la final de aprilie și început de mai, cu știri despre prețul exorbitant cu care se vând cireșele.
Specialiștii susțin că prețul cu care sunt vândute cireșele din import este stabilit de în mare măsură de comercianții de la noi din țară. Și, în cele mai multe cazuri nu au legătură cu nimic din ceea ce se întâmplă pe piețe. Precupeții profită de cumpărătorii care sunt dispuși să plătească și își umflă buzunarele cerând prețuri enorme.