România, aproape de o criză alimentară. ONU se implică pentru a înlătura blocada porturilor de la Marea Neagră

România, aproape de o criză alimentară. ONU se implică pentru a înlătura blocada porturilor de la Marea NeagrăSursă: Leonid Sorokin | Dreamstime.com

Penuria de alimente încurajată de războiul din Ucraina ar putea să se sfârșească cu o mulțime de cazuri de malnutriție și foamete în masă. O astfel de criză alimentară ar putea să dureze câțiva ani de zile și să afecteze întreaga lume, a avertizat secretarul general al ONU, António Guterres. România nu este scutită de la un astfel de scenariu, deși autoritățile de la București susțin că nu este cazul ca românii să se îngrijoreze din acest punct de vedere.

Criza alimentară nu va cruța România. Șeful ONU a implorat Rusia să ridice blocada din Marea Neagră, care împiedică transporturile de cereale din Ucraina către piețele de peste mări. În cazul în care autoritățile de la Moscova nu vor da curs solicitărilor secretarului general António Guterres, ne vom confrunta cu o criză alimentară de câțiva ani de zile.

România, afectată de criza alimentară anunțată de ONU?

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că lipsa cerealelor exportate înainte de război de către Ucraina ar putea provoca „malnutriție și foamete în masă” în întreaga lume. Ne vom confrunta cu „o criză care ar putea dura ani de zile”, a spus șeful ONU, după ce a luat cuvântul la un summit alimentar de la New York.

„Să fim clari: nu există o soluție eficientă la criza alimentară fără reintegrarea producției alimentare a Ucrainei. Rusia trebuie să permită exportul în condiții de siguranță și securitate al cerealelor stocate în porturile ucrainene”, a spus António Guterres, precizând că poartă discuții „intense” cu Rusia pentru a încerca să găsească o soluție în acest sens.

În ceea ce privește țara noastră însă, autoritățile de la București susțin că nu ne aflăm în zona de risc, deoarece producem - în anumite sectoare - mai mult decât consumăm.

„Dacă vorbim de zona de cereale, este evident că noi avem în fiecare an, chiar și în anii grei, cu o secetă manifestată pe suprafețe întinse din țara noastră, avem excedent de producție. De partea cealaltă vreau vă spun că, în conformitate cu datele din balanța comercială, noi nu importăm mai multe uleiuri decât exportăm”, a spus, recent, șeful Ministerului Agriculturii.

ONU imploră Rusia să ridice blocada de la Marea Neagră

Blocada porturilor a exacerbat prețurile deja ridicate ale cerealelor, grâul aproape dublându-se în ultimul an de zile. Prețurile ridicate la energie - cauzate, de asemenea, în parte de război - au făcut ca producția de îngrășăminte să fie mai scumpă, ceea ce a condus la creșterea prețurilor.

Circa 25 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în Ucraina până la începutul lunii mai, din cauza blocadei porturilor de la Marea Neagră și a problemelor de infrastructură. Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb.

ONU a implorat Rusia să ridice blocada asupra porturilor din Marea Neagră, a relatat CNN, în timp ce experții sunt îngrijorați că o lipsă de aprovizionare va însemna că milioane de oameni vor suferi de foame.

Războiul din Ucraina ar putea să consolideze poziția crucială a Rusiei în domeniul cerealelor. Rusia este cel mai mare exportator de grâu și un furnizor important de orz și porumb. Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb. 90% din importurile UE de ulei de rapiță provin din Ucraina.