Europa riscă să se confrunte cu o foamete severă. 25 milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina

Europa riscă să se confrunte cu o foamete severă. 25 milioane de tone de cereale sunt blocate în UcrainaDelta Dunării, cea mai sigură cale pentru cerealele ucrainene. Alte variante propuse de oficiali. Sursa foto: Gelia | Dreamstime.com

Aproape 25 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în Ucraina, din cauza blocadei porturilor de la Marea Neagră și a problemelor de infrastructură, potrivit celui mai recent anunț făcut de unul dintre reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb.

Blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră, alături de problemele de infrastructură, împiedică exportul a aproape 25 de milioane de tone de cereale, a declarat un oficial al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Ucraina este una dintre cele mai mari țări producătoare de cereale din lume. Ea reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb. 90% din importurile UE de ulei de rapiță provin din Ucraina.

25 milioane de tone de cereale, blocate în Ucraina

„Este o situație aproape grotescă pe care o vedem în acest moment în Ucraina”, a spus Josef Schmidhuber, director adjunct al diviziei pentru piețe și comerț a FAO, în cadrul unei conferințe de presă de la Geneva.

„Sunt aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi țara pur și simplu din cauza lipsei de infrastructură, a blocadei porturilor”, a arătat directorul adjunct al diviziei pentru piețe și comerț a FAO.

De asemenea, în ciuda războiului declanșat de Rusia în statul ucrainean, condițiile de recoltare nu par a fi afectate foarte mult astfel încât în lunile iulie și august se va pregăti o nouă recoltă, potrivit oficialului citat.

Europa riscă să simtă din plin efectul foametei

Dar, a continuat el, „acest lucru ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de depozitare în continuare în Ucraina, în special dacă nu se va deschide un „coridor de grâu” pentru exporturile din Ucraina”.

Între timp, presa internațională a scris că forțele armate rusești fură mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni, precum și că țintesc cu artileria siturile de depozitare a alimentelor. Informațiile au fost transmise pe baza citării unor multiple surse din regiune. Ministerul ucrainean al Apărării a transmis, joi, că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate până în prezent de ruși.

Furtul de cereale la o scară atât de mare - combinat cu dezbinarea provocată de război - ar putea afecta piețele mondiale. Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a atras atenția că dacă ucrainenii nu vor putea să pregătească o nouă recoltă în vara anului 2022, „efectul foametei ar putea să fie semnificativ”.

Ne puteți urmări și pe Google News