ONU, semnal de alarmă despre pandemie: „Ar fi o eroare gravă să credem că ea s-a încheiat”. Bilanțul tragic al ultimilor doi ani
- Simona Suciu
- 9 martie 2022, 14:43
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat. Distribuţia de vaccinuri la nivel mondial este total inechitabilă și favorizează țările bogate.
Declarația vine în momentul în care se marchează doi ani de la declanşarea crize sanitare globale. „Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea şi viaţa a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate şi nenumărate alte persoane spitalizate şi afectate de o deteriorare a sănătăţii mintale", a declarat secretarul general al ONU citat de AFP.
Chiar dacă pandemia este acum sub controlul, oficialul ONU spune că ar fi o mare greșeală să credem că ea s-a încheiat. „Graţie unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi utilizării extraordinar de rapide a unor vaccinuri, numeroase regiuni ale lumii reuşesc să controleze pandemia. Dar ar fi o eroare gravă să credem că ea s-a încheiat“, a avertizat Antonio Guterres.
Bogații au fost favorizați
Antonio Guterres mai spune că „distribuţia de vaccinuri rămâne scandalos de inegală din cauza deciziilor politice şi bugetare care acordă prioritate sănătăţii locuitorilor din ţările bogate în raport cu sănătatea locuitorilor din ţările sărace“.
„Companiile farmaceutice produc 1,5 miliarde de doze de vaccinuri pe lună, însă aproape 3 miliarde de persoane aşteaptă încă să primească primul vaccin", a declarat secretarul general al ONU.
El susține că o astfel de abordare a pandemiei este „o reţetă pentru mai multe variante virale, mai multe lockdown-uri şi mai multă tristeţe şi sacrificiu în fiecare ţară“.
România fără restricții
Începând de astăzi, restricțiile au fost ridicate în România. A dispărut obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură. De asemenea, masca de protecție nu mai este obligatorie în spații libere.
Odată cu ridicarea stării de alertă, în activitățile de zi cu zi nu se mai ține cont de rata de infectare și de incidența cazurilor Covid-19 în localitate.
Magazinele și localurile nu mai au programul stabilit până a ora 22:00, ele putând funcționa și după această oră.
Prezența fizică a elevilor în școli nu mai depinde de numărul de infectări sau de paturile ATI ocupate în localitate. Același lucru se întâmplă și în cazul angajaților. Aceștia nu vor mai fi trimiși în regim de telemuncă, iar programul nu se mai decalează.