Îndoieli cu privire la referendumul prin care Osetia de Sud ar putea fi alipită Moscovei: „Acest referendum nu este potrivit pentru Rusia, acum"

Îndoieli cu privire la referendumul prin care Osetia de Sud ar putea fi alipită Moscovei: „Acest referendum nu este potrivit pentru Rusia, acum"Sursa: Dreamstime.com

Liderul de facto al Osetiei de Sud, o regiune separatistă georgiană, anunță că populația din acest teritoriu va fi supusă unui referendum, prin care cetățenii vor fi chestionați cu privire la alipirea la Rusia. Anatoliy Bibilov, liderul separatiștilor, nu va mai fi președinte în data de 17 iulie, când este programat referendumul, ceea ce ridică multe semne de întrebare.

Bibilov a anunțat organizarea referendumului abia pe data de 13 mai, mai întâi pe canalul său de Telegram și mai apoi pe site-ul său propriu. Întrebarea formulată pe buletinul de vot este: „Susțineți unificarea Republicii Osetia de Sud și a Rusiei?".

Osetia de Sud este parte a Rusiei, spune Bibilov

Liderul Osetiei de Sud spune că este nevoie de organizarea unui referendum cât mai curând.

„Astăzi, fereastra de oportunitate este deschisă pentru noi. Rusia se află astăzi într-o situație foarte dificilă ... mulți așa-numiți parteneri ai Rusiei se îndepărtează de Rusia. Noi, Republica Osetia de Sud, ne-am considerat întotdeauna parte a poporului rus", a spus Bibilov, liderul Osetiei de Sud.

Totuși, Alan Gagloev, noul succesor al lui Bibilov, adoptă o poziție rezervată față de ideea de a organiza referendumul, asta pentru că, deși este în favoarea alipirii la Rusia, nu crede că este momentul favorabil pentru acest lucru.

Succesorul lui Bibilov nu este la fel de convins că referendumul este o soluție potrivită

„În calitate de fiu al patriei noastre și de președinte al Osetiei de Sud, ales de popor, susțin în totalitate ideea de a uni poporul osetian divizat ca parte a unei Rusii unite.

Din poziția mea, vreau să asigur poporul din Osetia de Sud că acțiunile mele legate de referendumul de unificare vor fi îndreptate spre respectarea normelor juridice internaționale și consultări și spre punerea în aplicare a acordurilor cu Federația Rusă", a declarat Gagloev, pentru agenția de știri rusă de stat TASS, în data de 14 mai.

Pe lângă asta, Gagloev spune că Bibilov nu a dorit să coordoneze planificarea referendumului împreună cu „președintele nou-ales" (n.a. Gagloev, ce va prelua președinția, de facto, pe 24 mai), având în vedere „că întregul complex de activități în jurul referendumului va trebui să fie realizat de el [Gagloev] într-o perioadă de schimbări de personal".

Acest referendum a fost aprobat de Comisia Electorală Centrală și de Curtea Supremă din Osetia de Sud, într-o perioadă de timp neobișnuit de rapidă. În timp ce constituția cere Curții Supreme să aprobe cererea în termen de 14 zile, în acest caz, acest lucru s-a întâmplat „în câteva ore", conform RFE.

Rusia este cea care decide dacă referendumul în Osetia de Sud va avea loc

Indiferent de disensiunile politice din Osetia de Sud, alipirea acestui teritoriu Rusiei depinde de deciziile pronunțate la Moscova, așa cum s-a întâmplat și în cazul Crimeii.

Artur Taymazov, care reprezintă Osetia de Nord, a declarat, într-un interviu acordat TASS, că „dacă a existat deja o decizie de a organiza referendumul, atunci da, cred că ne îndreptăm spre o unificare a Osetiei de Sud cu Rusia", adăugând că „Astăzi, cel mai de bază obiectiv al fiecărui osețian este ca poporul nostru să trăiască împreună".

Pe de altă parte, Konstantin Zatulin, deputat al Moscovei, spune: „Îl respect pe Anatoliy Bibilov, dar acțiunile sale de acum nu sunt pe deplin corecte", a declarat acesta, pentru ziarul Vedomosti, care adaugă: „Acest referendum nu este potrivit pentru Rusia acum".

Georgia se revoltă cu privire la referendum

Georgia condamnă planurile liderilor din Osetia de Sud, care vorbește despre o ocupație rusească pe teritoriul său.

„Este inacceptabil să discutăm despre orice referendum în timp ce teritoriul Georgiei este ocupat de Rusia. Niciun referendum nu va avea forță juridică pe fondul ocupației, mai ales în contextul în care sute de mii de cetățeni ai noștri sunt expulzați din casele lor ca urmare a epurării etnice și nu li se permite să se întoarcă", a declarat ministrul georgian de externe, David Zalkaliani, pe 31 martie, conform The Moscow Times.

Osetia de Sud este o regiune recunoscută de Rusia ca fiind un stat independent, idee susținută și de unii aliați ai Moscovei. Comunitatea internațională, însă, nu recunoaște acest teritoriu ca aparținând Moscovei, ci Georgiei, deși Osetia de Sud s-a separat de restul țării în timpul războiului petrecut în anii 1990, rămas de atunci un conflict înghețat.

Ne puteți urmări și pe Google News