Grecia va renunța complet la gazul rusesc în 20 de luni: „Vom putea primi volume uriașe de gaz natural lichefiat”
- Maria Miron
- 6 mai 2022, 07:45
Grecia va putea renunța complet la gazul rusesc în 20 de luni, după construirea unei stații de regazeificare cu stocare plutitoare, în portul Alexandroupoli. Declarația a fost făcută de premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la ceremonia de lansare a construcției stației, relatează RIA Novosti.
„Vom putea renunța foarte curând la gazele naturale rusești datorită acestui proiect și altora. În același timp, țările noastre sunt pregătite să își asume un nou rol în noua hartă energetică a Europei. Recentul șantaj al Rusiei cu privire la livrările de gaze arată că o astfel de cooperare nu este doar necesară, ci și urgentă", a declarat Mitsotakis, adăugând că obiectivul Greciei este de a atinge suficiența energetică și de a ajuta țările vecine, inclusiv Bulgaria.
Grecia va înlocui gazele rusești cu GNL
„Grecia va putea primi volume uriașe de gaz natural lichefiat (GNL) în următoarele 20 de luni. Volumul de regazeificare va ajunge la 5,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
Cu alte cuvinte, această stație grecească de GNL este capabilă să înlocuiască complet gazele naturale rusești nu numai pe piața locală, ci și să înlocuiască livrările uriașe de gaze naturale rusești în Balcani în cazul modernizării unor conducte și al construirii de interconectori", a declarat Mitsotakis.
Premierul grec a adăugat că se intenționează accelerarea construcției interconectoarelor Grecia-Bulgaria și Bulgaria-Serbia, a gazoductului de interconectare Macedonia de Nord-Grecia. De asemenea, gazele naturale pot fi furnizate României și Republicii Moldova.
UE se îndreaptă spre o criză profundă
Ruperea blocului comunitar european de gazele naturale din Rusia va genera „o criză profundă”, este de părere președintele GIE, organizația profesională a transportatorilor de gaz din Uniunea Europeană. Din punct de vedere istoric, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene.
După disputele privind gazele naturale dintre Rusia-Ucraina-Europa din 2006 și 2009, urmate de tensiuni în urma crizei ucrainene din 2013-2014, UE a încercat să își reducă dependența de importurile de gaze naturale rusești. Cu toate acestea, Rusia a continuat să furnizeze aproximativ 45% din consumul de gaze al blocului comunitar european.
„Principala mea concluzie este că socotelile Comisiei Europene privind înlocuirea gazului rusesc nu sunt 100% corecte, fiind prea optimiste pe partea de LNG și biometan. În privința LNG, probabil că jumătate din ținta Comisiei ar putea fi atinsă ușor, dar mai mult ar fi dificil. În SUA, de exemplu, nu au suficientă capacitate de lichefiere pentru a livra cei 15 miliarde de metri cubi suplimentari despre care vorbesc. Iar în ceea ce privește Qatarul și alți producători din Orientul Mijlociu, capacitatea lor de producție este deja vândută în avans altor clienți, ceea ce înseamnă că noi ar trebui să o cumpărăm de la aceștia, ceea ce este mai greu.
Fără gaz rusesc, suntem probabil în cea mai rea situație în care am fost vreodată”, a declarat Torben Brabo, potrivit InfoFinanciar.