Avertisment teribil al medicilor! Pandemia nu s-a încheiat. Zeci de mutații periculoase

Avertisment teribil al medicilor! Pandemia nu s-a încheiat. Zeci de mutații periculoaseCOVID-19. Sursa: Akesin | Dreamstime.com

Medicul spune că pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat și că trebuie să ne protejăm în continuare. Varianta Omicron este extrem de contagioasă, păcălește anticorpii și are 50 de mutații care ar putea duce la un nou val de îmbolnăviri.

Chiar dacă acum știm mult mai multe despre Covid 19 față de deputul pandemiei, suntem departe de finalul ei. Varianta Omicron are foarte multe mutații, care ar putea duce la un nou val de îmbolnăviri.

„În ultimele articole medicale se vede cât se poate de clar că genetica își spune cuvântul și secvențierea virusului este cea care a făcut diferența. Mai mult de atât, ne-a învățat cum ar trebui să ne protejăm mai bine de acest virus".

Nu mai departe de săptămâna aceasta a apărut un articol care vorbește despre anatomia Omicron-ului, până acolo s-a ajuns, să vorbim despre anatomia lui, pentru că această ultimă variantă care este în circulație are o serie de particularități și dacă la celelalte variante discutam de câte una, două mutații la nivelul proteinei de vârf al acestui virus, la Omicron vorbim de peste 13 mutații foarte apropiate la nivelul receptorului care este foarte folositor virusului și peste 50 de mutații în total“, a spus medicul Adrian Streinu Cercel, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Păcălește anticorpii

Varianta Omicron poate ocoli anticorpii obținuți prin vaccinare, dar și prin trecerea prin boală. „Partea proastă e că această modificare anatomică importantă a făcut ca acest virus să scape supravegherii noastre imune, generate de vaccin. Atunci anticorpii care au fost proiectați și sintetizați de organismul nostru pentru celelalte tipuri de variante, a făcut ca acest Omicron să nu poată fi văzut din timp, ceea ce a permis să se multiplice foarte repede și să se transmită.

Mai mult decât atât, s-a constatat că acest Omicron are două locuri de replicare important: își menține un nivel de replicare la nivelul căilor respiratorii, ale tractului respirator superior și un alt nivel de replicare la nivel pulmonar.

Asta tot din cauza mutațiilor despre care s-a constatat că nu mai fac o alipire strictă prin doi receptori, ci se folosește doar pentru a pătrunde în celulă sub forma unui endozom, înglobat într-o sferă, de unde-și poate începe replicarea foarte ușor. De aici și rata mare de transmitere", a mai declarat Adrian Streinu Cercel pentru DC Medical.

Se transmite mult mai rapid

Varianta Omicron este mult mai infecțioasă și poate duce la o explozie de cazuri. „Era într-un articol care spunea: La câte persoane se poate transmite într-un interval de timp acest virus? Și spune așa: de la o persoană se ajunge foarte repede să facă șase cazuri în următoarele patru zile. Pe urmă, 36 de cazuri în următoarele opt zile și 216 zile în următoarele 12 zile.

Ori la prima variantă, varianta Wuhan, era nevoie de săptămâni ca să se genereze un astfel de număr de cazuri, deci rata de transmitere a virusului a crescut foarte, foarte mult.

În contra-partidă vine faptul că acest Omicron a dat forme ceva mai blânde și zic "ceva mai blânde", pentru că așa cum s-a văzut, Terapiile Intensive nu au fost niciodată goale. Dacă era un virus obișnuit, atunci nu ar fi trebuit să ajungă pacienții la Terapie Intensivă. Lucrul acesta nu s-a întâmplat, Terapiile Intensive sunt încă pacienți cu COVID și din păcate mai avem și decese în fiecare zi. Din păcate, au fost 65.430 de decese până acum.

Evident, 2 milioane și peste jumătate de oameni s-au vindecat, sau mai bine zis s-au recuperat, pentru că literatura vorbește despre faimosul long-COVID și despre infecții pe termen lung date de acest SARS-CoV-2, iar acum începem să vorbim despre afectări hepatice potențiale pe care poate să le dea și în această formă de Omicron.

Deci cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru. Atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână nu prea mai avem, pentru că medicamentele anti-virale sunt pe terminate", a mai spus medicul.