Un medic oferă câteva sfaturi privind alimentele care te vor ajuta să fii în formă în această vară
- Dosofteea Lainici
- 17 aprilie 2022, 23:15
Pregătirea pentru vară poate părea un loc de muncă cu normă întreagă. Între rezervarea la saloanele de cosmetică înainte de a ajunge la piscină și până la aprovizionarea cu cremă de soare, există și grija de a fi „gata pentru plajă”.
Deși nu există o soluție rapidă, doctorul Carrie Ruxton, de la Serviciul de informare privind sănătatea și suplimentele alimentare, a oferit câteva sfaturi legate de dietă, care vă vor ajuta să vă puneți în formă pentru vară și să respectați noi obiceiuri sănătoase.
Culoarea bogată a morcovilor și a altor fructe și legume galbene/portocalii provine din compuși bioactivi din plante, numiți carotenoizi. Studiile arată că includerea acestor alimente în dietă vă ajută să vă protejați pielea împotriva arsurilor solare și a altor daune cauzate de lumina ultravioletă B.
Se crede că carotenoizii ajută prin absorbția anumitor tipuri de lumină UV, protejând direct celulele pielii și curățând radicalii liberi - forme dăunătoare de oxigen care zboară în jurul corpului dăunând celulelor. Creșteți-vă aportul de carotenoizi, țintind cinci porții zilnice de fructe și legume și asigurându-vă că includeți morcovi, ardei, pepene galben și mango.
Părul devine adesea uscat și greu de gestionat vara din cauza efectelor soarelui și a contactului cu piscina sau cu marea. Consumul de nutrienți potriviți ajută la hrănirea foliculilor de păr, la prevenirea ruperii și la furnizarea de uleiuri naturale pentru a face părul lucios.
Importanța vitaminei C
Nutrienții cheie pentru păr sunt biotina și vitamina B5, precum și zincul. Surse bune din acestea sunt peștele, ouăle, semințele, nucile, cartofii dulci, fasolea și carnea. Permiterea părului să se usuce în mod natural și menținerea utilizării plăcilor de îndreptat la un nivel minim va ajuta în sezonul călduros.
Hidratarea vine din interior, dar și acea cremă pe care o folosiți pe față, pe picioare și pe brațe este importantă. Vitamina C este un nutrient important pentru funcția de barieră a pielii și ajută la reducerea pierderii de apă. Vitamina C este un element esențial pentru producerea de colagen. Vitaminele A și E sunt, de asemenea, necesare pentru piele și le puteți obține prin consumul de broccoli, lactate, roșii și ulei de rapiță presat la rece.
Luteina este o plantă bioactivă care se găsește în părți ale ochiului uman, în special în macula și retină. Se crede că funcționează ca un filtru de lumină, protejând țesuturile oculare de deteriorarea razelor solare. Luteina este de obicei administrată pe cale orală pentru a preveni bolile oculare, inclusiv cataracta și o boală care duce la pierderea vederii la adulți.
Mai multe studii au raportat efectele benefice ale luteinei în protejarea împotriva acestor boli oculare. Alimentele bogate în luteină includ gălbenușurile de ou, spanacul, porumbul, ardeiul portocaliu, kiwi, strugurii, dovleceii, dovleceii și pătrunjelul.
Sănătatea unghiilor
Tuturor ne place ca unghiile noastre să arate bine și o unghie ruptă nu este niciodată o veste bună. Unghiile crăpate se pot datora unei alimentații proaste, cum ar fi lipsa de fier, zinc, seleniu și vitaminele B. Deficitul de biotină, care este adesea descris ca o cauză a unghiilor slabe, este destul de rară.
Cel mai bine este să respectați o dietă sănătoasă, inclusiv carne (pentru fier și zinc), ouă și cereale integrale. Aportul de seleniu este scăzut din cauza lipsei de seleniu în sol, așa că asigurați-vă că luați un supliment care conține aportul recomandat pentru seleniu. Ai grijă de cuticulele tale și menține-le hidratate, mai ales dacă ai des mâinile în apă și plănuiești să petreci vara la mare sau la piscină, potrivit The Sun.