Drama care nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial. Cifrele autorităților sunt alarmante

Drama care nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial. Cifrele autorităților sunt alarmantesursa: arhivă EVZ

Aproximativ 4,1 milioane de persoane au fost nevoite să părăsească Ucraina pentru a scăpa cu viață din cale războiului. Este vorba despre un exod nemaivăzut de la Al Doilea Război Mondial.

4,1 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului. De asemenea, se estimează că 6,5 milioane de oameni și-au părăsit casele, dar rămân pe teritoriul ucrainean.

Milioane de ucraineni au fugit din țară pentru a scăpa cu viață

Numărul refugiaților care au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse se ridică deja la aproximativ 4,1 milioane, potrivit datelor ONU, care estimează și că 6,5 milioane de persoane și-au părăsit casele, dar se află încă pe teritoriul ucrainean.

În total, peste zece milioane de persoane au fost strămutate în urma conflictului și, dintre acestea, aproape 2,4 milioane au trecut granița în Polonia, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Alte 624.000 de persoane au ajuns în România, în timp ce Moldova a înregistrat 390.000, Ungaria, 375.000 și Slovacia, 284.000. De asemenea, UNHCR a înregistrat aproximativ 350.000 de sosiri în Rusia, deși autoritățile locale citate de agenția de presă TASS au estimat cifra de peste jumătate de milion.

Cel din Ucraina este considerat cel mai rapid exod migrator înregistrat în Europa de la al Doilea Război Mondial și continuă să adauge câteva zeci de mii de refugiați pe zi. ONG-urile care operează în zonă au avertizat că cei care pleacă acum din Ucraina sunt oameni cu mai puține resurse și, prin urmare, au mai multă nevoie de ajutor, conform „20 Minutos”.

Banii pentru românii care găzduiesc refugiați din țara vecină

Altfel, în România, persoanele care au găzduit refugiaţi din Ucraina vor încasa bani de la stat. Nicolae Ciucă a dat deja ordinul. Este vorba despre 20 de lei pe zi, iar cererile trebuie făcute până marţi, altfel pierzi sumele de bani.

Românii care au găzduit refugiați ucraineni pot depune cererile pentru a primi de la stat bani pentru decontarea alimentelor. Românii care au găzduit în luna martie refugiați ucraineni pot depune, până marți, cererile pentru a primi de la stat banii pentru decontarea alimentelor.

Ei vor primi, deocamdată, doar 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană cazată. Aceasta, pentru că încă nu au fost publicate normele celuilalt actul normativ adoptat recent de guvern, care a majorat cu încă 50 de lei suma pe care statul o decontează pe zi pentru un refugiat, a explicat subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu, conform Radio România Actualităţi.

 

Ne puteți urmări și pe Google News