Războiul din Ucraina va avea consecințe la nivel mondial. Criza alimentară este inevitabilă

Războiul din Ucraina va avea consecințe la nivel mondial. Criza alimentară este inevitabilă Sursa foto: 198171015 © Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina va avea consecințe la nivel mondial, iar țările mai sărace vor resimți cel mai mult impactul penuriei și constrângerile privind aprovizionarea cu alimente. Avertismentul vine de la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Războiul din Ucraina a determinat Organizația Mondială a Comerțului (OMC) să își reducă prognoza de creștere a comerțului mondial pentru acest an, de la 4,7% la 2,5%, relatează BBC.

Șefa OMC, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, spune că reducerea este legată și de problemele continue ale lanțului de aprovizionare global care au început ca urmare a pandemiei.

Ea a spus că întreruperile vor face ca alimentele să fie mai scumpe, afirmând că "îngrijorarea mea este că avem ocriză alimentară care se pregătește".

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Okonjo-Iweala a declarat pentru BBC că, deși Rusia și Ucraina reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, acestea "sunt foarte, foarte semnificative în anumite sectoare".

"Prima îngrijorare, desigur, este pentru oamenii din Ucraina, care sunt strămutați și nu au suficientă hrană", a spus ea.

Dr. Ngozi Okonjo-Iweala  a adăugat că economia mondială "va suferi consecințe grave" și a spus că țările mai sărace vor resimți în special impactul penuriei și "constrângerile privind aprovizionarea cu alimente".

Aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grâu și porumb, a fost afectată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Războiul din Ucraina. Țările din Uniunea Europeană se confruntă cu o penurie de ulei de floarea soarelui

Grupurile industriale au avertizat că UE se confruntă cu o penurie de ulei de floarea-soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina și 29,9% din Rusia, potrivit S&P Global, dar, cu porturile închise, Ucraina se luptă să exporte.

Folosind Africa drept exemplu, fostul ministru nigerian de finanțe a declarat că 35 din cele 55 de țări de acolo importă grâu și alte cereale din Rusia și Ucraina și 22 importă îngrășăminte.

Cu toate acestea, Dr. Okonjo-Iweala a declarat că speră că există soluții la problemele de aprovizionare.

Ea a spus că, pe termen scurt, țările ar putea "să își schimbe gusturile alimentare" pentru a consuma mai multe produse autohtone.

Ea a adăugat că, pe termen mai lung, Africa investește în "soiuri de grâu și alte culturi care tolerează căldura", pe măsură ce se adaptează la schimbările climatice.

Pe lângă creșterea prețurilor la alimente, costul altor produse de bază a atins niveluri record, pe fondul îngrijorărilor legate de război și de sancțiunile economice impuse Rusiei, care vor duce la întreruperi ale aprovizionării. Sursa: news.mediafax.biz