Imagini spectaculoase cu cel mai lung pod suspendat din lume. A costat 2,5 miliarde de euro și a fost construit de 5.000 de muncitori

Imagini spectaculoase cu cel mai lung pod suspendat din lume. A costat 2,5 miliarde de euro și a fost construit de 5.000 de muncitori Sursa: Facebook

Podul a costat 2,5 miliarde de euro, iar construcția sa a durat cinci ani. Canakkale 1915 este o bijuterie arhitecturală și are o înălțime de peste 300 de metri. Data inaugurării nu a fost aleasă la întâmplare. Ea marchează a 107 -a aniversare a celei mai dure bătălii din istoria Turciei.

Canakkale 1915 trece peste strâmtoarea Dardanele și depășește cu 32 de metri podul Akashi Kaikyö din Japonia. În total podul are 4,6 km lungime. Distanța dintre cei doi piloni principali este de 2.023 de metri și este o referință la următorul an 2023, care marchează 100 de ani de la înființarea Republicii Turce.

De asemenea, cu o înălțime totală de 318 metri, Podul Canakkale 1915 din Turcia a devenit al doilea cel mai înalt pod, după Podul Yavuz Sultan Selim din Istanbul, și a treia cea mai înaltă structură din țară. Este primul pod care se întinde peste această strâmtoare de circa 60 de km care leagă Marea Egee de Marea Marmara, potrivit hurriyetdailynews.com.

Sursa: Facebook

Inaugurare simbolică

Inagurarea podului, care leagă provincia de nord-vest a districtului Gelibolu din Canakkale pe partea europeană și districtul Lapseki pe partea anatoliană marchează și cea de-a 107-a aniversare a Zilei Victoriei și Martirilor din Canakkale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deasupra turnurilor se află patru monumente care simbolizează ghiulele uriașe pe care un soldat turc le-a purtat în spate în timpul campaniei de la Gallipoli din 1915. Zeci de mii soldați au murit atunci în luptă. Luptele, care au durat până în ianuarie 1916, au dus la victoria Imperiului Otoman asupra trupelor britanice şi franceze.

„Acest pod este un mod de a păstra vie amintirea martirilor de la Canakkale“, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în discursul de inaugurare, potrivit Agerpres.

Erdogan a lansat de asemenea în iunie şantierul proiectului 'Canalul Istanbul', un canal gigantic de 45 de km paralel cu Strâmtoarea Bosfor.

Sursa: Facebook

Pod de 2,5 miliarde de euro

Construcția podului a început pe 18 martie 2017. Timp de cinci ani, aproximativ 5.000 de oameni au muncit ca el să fie deschis astăzi circulației.

Lucrarea, care a costat în total 2,5 miliarde de euro, se adaugă altor trei poduri din Istanbul care leagă cele două continente şi va permite conectarea Traciei de Est de Anatolia ocolind Istanbulul.

„Podul a fost construit cu un an și jumătate mai devreme decât era planificat. Acest lucru va asigura aproximativ 411 milioane de euro economiei țării“, a declarat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Adil Karaismailoğlu.