Războiul lui Putin putea fi evitat. Erdogan acuză Occidentul că nu a reacționat la timp: „Au păstrat tăcerea, ei transmit deja un mesaj”

Războiul lui Putin putea fi evitat. Erdogan acuză Occidentul că nu a reacționat la timp: „Au păstrat tăcerea, ei transmit deja un mesaj” Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat, vineri, că, dacă Occidentul s-ar fi pronunțat împotriva invaziei și anexării Crimeei de către Rusia în anul 2014, actuala agresiune a președintelui rus Vladimir Putin față de Ucraina ar fi putut fi prevenită. Declarațiile liderului turc au fost făcute în cadrul Forumului Diplomației din Antalya (ADF), unde reprezentanți din 75 de țări au discutat despre problemele globale actuale.

Liderii din Occident ar fi putut să îl oprească pe Vladimir Putin după ce a anexat Crimeea, în anul 2014, a spus președintele Turciei, la reuniunea ADF, unde reprezentanții celor 75 de state participante au abordat și problema invaziei militare din Ucraina. Erdogan a susținut un discurs de deschidere în care a transmis că reacția insuficientă a Occidentului la anexarea peninsulei Crimeea a încurajat actualul război.

Erdogan susține că Occidentul ar fi putut opri războiul

„Dacă întregul Occident și întreaga lume și-ar fi ridicat vocea împotriva invaziei Crimeei în 2014, ne-am mai fi confruntat cu imaginea de astăzi?”, s-a întrebat, retoric, președintele Erdogan. „Dar cei care au păstrat tăcerea în legătură cu ocuparea Crimeei transmit deja un mesaj. Este justiția valabilă într-o parte a acestei lumi și invalidă în alta? Ce fel de lume este aceasta?”, s-a exprimat liderul statului turc.

Din păcate, comunitatea internațională nu a dat dovadă de „sensibilitatea necesară” după anexarea Crimeei și nu a oferit sprijinul necesar pentru a aborda „această nedreptate”, a subliniat președintele Turciei, potrivit Kyiv Independent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a anexat Vladimir Putin Crimeea în 2014

În anul 2014, fostul prim-adjunct al comandantului adjunct al marinei ucrainene Serghei Eliseev a demisionat și s-a alăturat Moscovei, în loc să opună rezistență, atunci când soldații ruși în uniforme nemarcate au preluat controlul asupra navelor și bazelor militare ale Kievului din peninsulă. Aproape toate forțele ucrainene din Crimeea nu au reușit să opună rezistență, însă, o lună mai târziu, Rusia a confiscat și anexat teritoriul.

Vladimir Putin a desfășurat trupe în peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a decis să o ia cu forța, încălcând primul principiu al dreptului internațional - anume, că țările nu pot dobândi teritorii sau schimba frontierele prin forță. Președintele rus a justificat invazia afirmând că Crimeea era formată în majoritate din etnici ruși.

SUA și Europa nu au reacționat la timp

Deși SUA au impus sancțiuni împotriva Rusiei în 2014, Erdogan consideră că liderii internaționali ar fi putut face mai mult. Cu toate acestea, nu se știe dacă sancțiuni mai dure sau o intervenție fizică ar fi influențat actuala criză din Ucraina.

„Ucraina este singură în dreapta sa luptă”, a declarat președintele turc. „Astăzi, ne confruntăm cu consecințele devastatoare și dureroase ale unor probleme care pot fi rezolvate prin diplomație, dacă se manifestă la timp o voință puternică. Când vedem civili părăsindu-și casele, copii plini de frică și anxietate, orașe în ruine, oameni nevinovați murind, tristețea noastră crește exponențial”, a transmis președintele Erdogan.