Evenimentul Zilei > International > Marele truc al lui Erdogan lasă lumea fără replică! Cum a crescut ratele dobânzilor fără să le majoreze
Marele truc al lui Erdogan lasă lumea fără replică! Cum a crescut ratele dobânzilor fără să le majoreze

Marele truc al lui Erdogan lasă lumea fără replică! Cum a crescut ratele dobânzilor fără să le majoreze

Potrivit Bloomberg, măsurile extraordinare anunțate de Recep Tayyip Erdogan pentru a întări lira sunt o „creștere deghizată a ratei dobânzii”, avertizând că bugetul de stat este acum și mai vulnerabil la şoc.

Dorința președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru costuri mai mici la împrumuturi urmărește să transforme economia într-un motor de creare de locuri de muncă care îl va menține la putere atunci când vor veni alegerile în 2023, dar turcii obișnuiți sunt cei care plătesc până acum prețul.

În prezent lira turcească a pierdut peste 50% din valoarea sa față de dolar din septembrie până acum, după ce Erdogan a făcut presiuni asupra băncii centrale să reducă ratele dobânzilor pentru a atrage investiții.

Un plan de salvare anunțat luni promitea investitorilor protecție împotriva fluctuațiilor amețitoare ale lirei, ceea ce a determinat creșterea vertiginoasă a monedei turcești. Prin această mișcare, Erdogan ar putea câștiga timp în perspectiva perioadei premergătoare alegerilor din 2023.

Șmecheria lui Erdogan înseamnă inflație şi mai mare

Planul anunțat prevede că în cazul în care scăderea lirei în raport cu valutele puternice depășește ratele dobânzilor băncilor, atunci guvernul va plăti deponenților diferența. Cu toate acestea, punând un „plafon” pentru lira turcească, guvernul a majorat ratele dobânzilor fără a o recunoaște, privând în același timp deponenții de posibilitatea de a beneficia de această majorare, spun criticii săi.

„A existat o creștere epică a ratelor dobânzilor fără a fi numită așa”, a spus Refet Gurkaynak, profesor de economie la Universitatea Bilkent din Ankara. „Va fi multă greutate în buget atunci când va avea loc o creștere bruscă a cursului de schimb. „Acest tip de pondere este de obicei monetizat, ceea ce înseamnă rate de schimb și inflație și mai mari”.

Bugetul Turciei – ultimul lucru care mai rămânea în picioare – a fost sacrificat

Întrucât Ministerul de Finanțe va acoperi pierderile din noile depozite în lire sterline în cazul în care există o altă vânzare a monedei, acum unul dintre puținele „puncte strălucitoare” care rămân în economia turcă este amenințată: finanțele publice.

„Putem spune că bugetul – ultimul lucru care mai rămânea în picioare – a fost sacrificat pentru a susține ideea că a fost evitată majorarea ratei”, a declarat Ibrahim Turhan, fost guvernator adjunct al Băncii Centrale, care este acum politician din opoziție. „În acest fel, costul devalorizării lirei sterline cântărește acum asupra societății în ansamblu”.

Lira a crescut cu peste 20% după anunțurile lui Erdogan și acum se asistă la o parte din profituri scăzând cu aproximativ 7%. Cu toate acestea, încă pierde cu 30% de la începutul anului., scrie Bloomberg.