Cine este în spatele proiectului „Ministerul Adevărului”. Ei sunt cei care se ocupă de cenzurarea presei și etichetarea celor care critică puterea

Cine este în spatele  proiectului „Ministerul Adevărului”. Ei sunt cei care se ocupă de cenzurarea presei și etichetarea celor care critică puterea Sursa foto: Pixabay

Războiul din Ucraina stârnește diverse controverse în România. Guvernul este acuzat de organizațiile non-guvernamentale că ar atenta libera exprimare, prin inițierea unui ONG, Global Focus Center. Acesta a propus crearea unei platforme care să detecteze dezinformarea din presă și propaganda pro-rusă. În spatele acestui ONG stau oameni care au avut funcții importante în stat.

ONG-ul Global Focus Center a propus crearea unei platforme online care să detecteze dezinformările din media și propaganda pro-rusă. Organizațiile non-guvernamentale susțin că în spatele acestui proiect ar fi chiar Guvernul, care ar dori să formeze un Minister al Adevărului. Oficialii se apără și susțin că ei nu sunt implicați.

„Activitatea grupului este independentă de funcționarea și structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate și, eventual, valorificate”, susține Guvernul.

O serie de organizații care promovează libertatea de exprimare, dar și mai mulți jurnaliști independenți au semnat, în cursul zilei de vineri, o reacție comună prin care cer Guvernului să „nu instituie Ministerul Adevărului în numele protecției împotriva dezinformării”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine este în spatele Ministerul Adevărului și de unde a venit propunerea

Guvernul susține că nu are niciun fel de implicare în acest proiect, precizând că este totul o inițiativă a Global Focus Center. Oana Popescu Zamfir, directoarea centrului, a precizat că ideea este a ONG-ului și a explicat cum a luat ființă.

„Este 100% o inițiativă de ONG-uri, noi și alte ONG-uri – Nicoleta Fotiade de la Media Wise, Ionuț Codreanu de la Active Watch, Alex Văleanu de la True Story Project și alții. Noi am pornit această inițiativă pe fondul a ce am văzut în ultimele zile trecute: isteria pastilelor cu iod, cozi benzinării, cozi la pașapoarte.

După ce am tot sunat la guvern și le-am spus că e importantă comunicarea strategică, le-am spus să comunice pro-activ, am zis să facem noi un instrument cu care să le arătăm zilnic ce narative au tracțiune zilnică, ceva măsurabil, concret pe social media”, a spus Oana Popescu, citată de G4Media.ro.

Acest ONG este condus de Oana Popescu Zamfir, care a fost numită în 2016 de secretar de stat la Ministerul Muncii. Numirea a fost făcută de Dacian Cioloș, pe vremea când era premierul României, la propunerea lui Dragoș Pîslaru, fostul ministru al muncii.

În 2019, Oana Popescu Zamfir a fost pe listele USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare, dar a renunțat la candidatură.

Din conducerea Global Focus Center face parte și Rufin Zamfir, prezentat drept „fost ofiţer în structurile de securitate”.

Ministerul de Externe este un alt beneficiar al ONG-ului Global Focus Center. Printre colaboratorii externi se numără Fundația Open Society din Kosovo, ONG finanțat de George Soros.