Lovitură teribilă pentru mii de români! Sectorul economic aflat în pragul falimentului. Efectele vor fi devastatoare pentru toată lumea

Lovitură teribilă pentru mii de români! Sectorul economic aflat în pragul falimentului. Efectele vor fi devastatoare pentru toată lumea Șantier în lucru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Unul dintre cele mai importante sectoare economice, din România, este pe cale să intre în colaps. Crizele provocate de pandemia de coronavirus, iar acum de războiul din Ucraina, provoacă pierderi foarte mari acestui domeniu, avertizează organizațiile patronale. Mai multe șantiere ar putea fi închise, în acest context.

Multe șantiere de construcții sunt pe cale să fie închise în contextul crizelor care au lovit în cascadă, sectorul de construcții, avertizează patronatele din domeniu. Acestea atrag atenția asupra situației dificile cu care se confruntă domeniul construcțiilor în această perioadă.

Atfel, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) atrage atenția că acest sector se confruntă cu o serie de probleme legate de creșterea prețurilor la materiale și materii primel, al carburanți, dar și cu o o lipsă a forței de muncă specializată.

Într-un comunicat de presă, FPSC menționează că după un an 2020, în care construcțiile au susținut economia națională, în plină pandemie, lucrurile s-au schimbat. Mai multe crize de natură economică a afectat foarte grav acest sector aducându-l într-o stare critică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cauza inflației galopante, care a făcut ca prețul unor materiale de construcții să crească cu prețuri cuprinse între 50 și 100 la sută, multe dintre proiectele majore privind infrastructura României, riscă să fie abandonate.

Crizele cu care se confruntă domeniul construcțiilor

Reprezentanții patronatelor din construcții atrag atenția asupra principalelor probleme cu care se confruntă acest domeniu. În principal este vorba despre o criză a forței de muncă care se generalizează. O altă criză care afectează direct acest domeniu este cea provocată de escaladarea fără precedent a preturilor la materialele de construcții.

Pe de altă parte, criza provocată de falimentul companiei de asigurări Citi Insurance, cel mai important asigurator pentru contractele de executie, a contribuit la această situație dificilă.

La cele de mai sus s-au adăugat creșterea prețurilor la energie și criza generate de actuala situație geopolitică, respectiv războiul din Ucraina.

Or, pentru a preveni colapsul sectorului de construcții FPSC pune pe masa Guvernului o serie propuneri de intervenție urgentă menită să amelioreze situația din acest domeniu. Măsurile propuse de patronatele din construcții au drept obiectiv evitarea închiderea șantierelor, fapt ce va avea drept consecință falimente și exodul forței de muncă, și așa insuficientă, către alte state.

Consecințe asupra pieței imobiliare

În acest context, trebuie spus că problemele cu care se confruntă sectorul construcțiilor, în special legat de creșterile de prețuri la energie și materiale, se reflectă și asupra pieței imobiliare.

Locuințele noi devin din ce în ce mai scumpe, iar prețurile continuă să urce spectaculos. Ating niveluri nemaiîntâlnite. Și asta în condițiile în care tot mai mulți români se plâng de lipsa puterii de cumpărare și de creșterea inflației.