Trucurile prin care poți evita mâncatul pe fond nervos: ”Creierul omului activează butonul de alarmă”

Trucurile prin care poți evita mâncatul pe fond nervos: ”Creierul omului activează butonul de alarmă” Mâncare nesănătoasă, obezitate. Sursa foto: Arhiva EVZ

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a dezvăluit că pandemia și războiul i-au făcut pe oameni să mănânce pe fond de stres. Aceștia încearcă să scape de griji cu ajutorul preparatelor gustoase, dar uită de problemele de sănătate la care sunt expuși.

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a oferit mai multe sfaturi pentru persoanele care mănâncă pe fond de stres. Oamenii încearcă să uite de tensiunile provocate de pandemie sau război și apelează la alimentele preferate. Cu toate astea, specialista a mărturisit că totul se face cu moderație.

Nutriționistul a recunoscut secretele prin care poți scăpa de pofta de mâncare în zilele stresante. Încearcă să le urmezi cel puțin câteva zile.

„Un exemplu extrem de concludent este perioada pandemiei, în special lunile de început, când 90% din populația globului s-a îngrășat. Această informație face parte din memoria colectivă recentă, iar comportamentul uman a fost același la scară mondială: spraalimentare și consum mare de alimente “îngrășătoare” pentru liniștire și „siguranță”. Iar rezultatul rapid a fost: multe kilograme în plus. Acum însă, traversând deja o perioadă încărcată de temeri, după o perioadă de pandemie de 2 ani, spun că este nevoie să trecem efectiv la ACȚIUNE și să nu mai picăm în aceeași capcană. Este nevoie să creăm contextul propice pentru ca salvarea să vină din interior și nu doar din exterior. Iată ce avem de făcut:

Ne puteți urmări și pe Google News

- Multă-și atenția și canalizează-și energia! Ca să nu te supraalimentezi, canalizează-ți atenția și energia pe ceva constructiv. Ajută pe cine poți și în felul acesta te ajuți și pe tine.

- Ține post intermitent: prin procesul de autofagie (auto-reciclare) în care intră celulele organismului, corpul primește mai multă energie și, în acest fel, creierul nu te va bombarda mereu cu mesaje “mănâncă, pentru că ți-e foame”. Hidratează-te și odihnește-te cât de mult poți. Un corp și un creier deshidratat și obosit vor cere și mai multă mâncare!

sursa: pixabay.com

- Consumă cele mai puternice 5 alimente care au capacitatea naturală de a crește producția naturală de serotonină a organismului: avocado, ouă, coriandru, curcan și banană. Alege alimente cât mai integrale și cât mai puțîn procesate. Aceste alimente sunt mari consumatoare de energie prin procesul de digestie, amplifică senzația de foame, dar și poftele alimentare.

- Alegerile alimentare să fie îndreptate către alimente care îți aduc senzația de sațietate de durată: proteină și grăsimi sănătoase. Consumă cât mai multe fibre! Acestea mențin tranzitul intestinal optim. Temperează poftele de dulce care vor fi mult mai amplificate în special în această perioadă cu o porție de grăsime, cum ar fi: o lingură de unt de nuci, ulei de cocos sau câteva felii de avocado.

- Consumă zilnic alimente fermentate: au rolul de a-ți întreține simbioza intestinală, lucru care ajută atât la gestionarea greutății, dar și la gestionarea poftelor de dulce și echilibrul emoțional prin secreția serotoninei - Pune-ți atenția, cât de mult poți, pe PREZENT. Atunci când atenția noastră este pe trecut, tendința este să regretăm și când ne îndreptăm atenția către viitor, tendința este să ne îngrijorăm.”

Explicația specialistei

„În perioadele care generează emoții puternice, precum imprevizibilul, frica de suferință sau de schimbare, cele despre care vorbim atât de des în zilele acestea, creierul omului activează butonul de alarmă și intră în ceea ce numim „modulul de supraviețuire”. Astfel, el trimite persoana către cele mai la îndemână soluții pentru a-l liniști și a-i aduce confort, echilibru interior sau plăcere.

Farfuria de mâncare, gustările dulci sau sărate, întâlnirile cu familia în jurul mesei sunt cele mai scurte și la îndemână căi de a aduce liniște unei persoane, astfel că ajungem ca inconștient să facem abuz de aceste momente ale zilei pentru a ne trăi liniștea și pacea, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Relația cu mâncarea este una distorsionată în perioade de genul acesta, ea devenind alimentatorul păcii interioare menită să stingă războiul interior declanșat de războiul exterior. Mâncarea, sursa noastră de energie de zi cu zi, se convertește acum, în vremuri de temeri, în instrument de supraviețuire mentală și emoțională, în generator și propulsor de speranță.” explică Anca Alungulesei, creatoarea revoluționarei și eficientei metode de slăbit pe care a denumit-o sugestiv Psiho-Dieta, potrivit www.psiho-dieta.com.