Calendar ortodox, 8 martie. Sfântul Teofilact, episcopul Nicomidiei. A fost trimis în exil pentru prezicerile făcute împăratului Bizanțului

Calendar ortodox, 8 martie. Sfântul Teofilact, episcopul Nicomidiei. A fost trimis în exil pentru prezicerile făcute împăratului Bizanțului Sursa: arhiva EVZ

Pe 8 martie, creștinii ortodoxi îl prăznuiesc pe Sfântul Teofilact, episcopul Nicomidiei. Acesta este considerat binefăcătorul celor aflați în dureri, necazuri și nevoi. Oamenii care sunt în mare necaz rostesc rugăciunea către Sfântul Teofilact, care este mult mai puternică dacă este spusă în ziua prăznuirii.

Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, se trage din părțile Răsăritului, fiind născut într-o familie de oameni bogați. Pentru că aveau o situație financiară bună, părinții l-au trimis la Constantinopol pentru a studia. Aici îi cunoște pe slujitorii de taină ai palatului împărătesc, Tarasie, secretarul împărătesei Irina (780-802) și cu Mihail, viitorul episcop al Sinadelor.

Tarasie, cu voia lui Dumnezeu, a ajuns patriarh după ce Pavel Cipriotul s-a retras din scaun de bunăvoie. Arhiereul a zidit o mănăstire lângă Marea Neagră, unde au stat Mihail şi Teofilact. Văzând propășirea acestora continuă în Hristos, i-a hirotonit pe Teofilact episcop al Nicomidiei, iar pe Mihail episcop al Sinadelor.

Sfântul Teofilact s-a remarcat prin faptele sale bune, printre care Sinaxarul amintește: sfintele biserici clădite de dânsul, spitalele, ajutorarea văduvelor şi a orfanilor şi nemăsurata lui milostenie.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost pace, până când Leon Armeanul (813-820) a ajuns la conducerea Bizanţului. Atunci a început lupta împotriva cinstirii icoanelor, iar Sfântul Teofilact i-a cerut împăratului să păstreze credința creștină nealterată, inclusiv cinstirea sfintelor icoane. Împăratul nu a ținut cont de solicitarea episcopului, iar Teofilac i-a prezis acestuia că va avea o cădere, din care nimeni nu îl va mai putea salva.

Aceste cuvinte i-au adus lui Teofilac necazuri și multe umilințe, fiind trimis în exil. După 30 de ani de exil, a plecat la Ceruri, iar moaștele sale au fost aduse în Nicomidia, în biserica zidită de el.

Rugăciune către Sfântul Teofilact

„Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină în­ţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Du­hului, cu care luminează-ne şi pe noi.

Să cântăm Domnului, Ce­lui Ce a povăţuit pe poporul Său, prin Marea Roşie, că Singur cu Slavă S-a preaslăvit.

Stând înaintea Scaunului Stă­pânului, purtătorule de Dum­nezeu Părinte Teofilact, păzeşte pe cei ce cu credinţă săvârşesc sfântă pomenirea ta.

Te-a uns pe tine, după vred­nicie, harul Duhului, preaferi­cite, pentru adevăr şi pentru bunătatea obiceiurilor tale.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh”

Sfinții pomeniți pe 8 martie:

  • Pavel Mărturisitorul, cel din Plusaida
  • Sfântul Apostol Ermis, despre care aminteşte apostolul Pavel în Epistola către Romani
  • Sfântului Mucenic Dion, care de sabie s-a săvârşit
  • Preacuviosului Dometie, care de sabie s-a săvârşit