Pe 8 Martie sărbătorim Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Ce nu se știe despre această zi specială

Pe 8 Martie sărbătorim Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Ce nu se știe despre această zi specialăSursa: Pixabay

Pe 8 Martie sărbătorim Ziua Femeii sau Ziua Mamei? În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat o rezoluție a Zilei Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pacea Internațională. Iar o sărbătoare a femeilor recunoscută la nivel internațional - dar fără a preciza o zi anume - a fost aprobată din 1910 de către Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial, 8 Martie a fost instituită ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emancipare a femeii nu a fost finalizat.

Pe 8 Martie sărbătorim Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Un an mai târziu, în 1910, după Conferința Muncitorilor de la Copenhaga, la care au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a decis ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi în toată lumea. Şi a fost aleasă pe 8 martie, dar abia în 1913.

Sărbătorită pe 8 martie în fiecare an, Ziua Internațională a Femeii este o zi dedicată onorării realizărilor femeilor de-a lungul istoriei și de pe tot globul și este de obicei o zi pentru femeile din toate mediile și culturile diferite care se unesc pentru a lupta pentru paritatea de gen și drepturile femeii.

Ziua de 8 martie este la nivel internațional Ziua Femeii Militante

Ziua Femeii a fost recunoscută ca o sărbătoare internațională în 1977 și a devenit o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și Statele Unite. Ziua de 8 martie este la nivel internațional Ziua Femeii Militante datorită căreia femeile au drept de vot, drept de proprietate, drept la educație, divorț, îngrijiri medicale. După 1989, Ziua Mamei, este înlocuită de Ziua Femeii în România şi se sărbătorește bucuria vieții și motivația de a trăi.

De Ziua Internațională a Femeii în Occident, se sărbătoresc drepturile și egalitatea cu bărbații. Ziua Mamei este, în general, sărbătorită în fiecare an, în întreaga lume, în a doua duminică a lunii mai. Aproximativ 70 de țări din întreaga lume au, așadar, o dată comună pentru această sărbătoare.

Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Țările de Jos, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Statele Baltice, Țările Americii, țările sudice ale țărilor nordice, sărbătoresc această zi în a doua duminică a lunii mai.

Pe 8 Martie sărbătorim Ziua Femeii sau Ziua Mamei? În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare legală din 2010

În România și Bulgaria, obiceiurile s-au păstrat înainte de căderea comunismului, când pe 8 martie, de Ziua Mamei, copiii dădeau cadouri mamelor, bunicilor, profesorilor și altor femei care erau considerate apropiate Toate femeile așteaptă ziua de 8 martie deoarece aceasta este o sărbătoare dedicată lor. Unii spun că 8 martie este Ziua femeii, alții spun că este Ziua mamei, în tot cazul este vorba despre o sărbătoare dedicată reprezentantelor sexului frumos.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

Pe 8 martie, Ziua femeii sau Ziua Mamei? De ce se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie?

Ziua Internațională a Femeii are o istorie bogată care datează de 108 ani – prima privire a ei a fost în 1909, când Partidul Socialist din America a sărbătorit 15.000 de femei care au protestat împotriva orelor lungi de muncă, a salariilor mici și a lipsei dreptului de vot în New York. Denumită inițial Ziua Națională a Femeii, sărbătoarea anuală s-a răspândit în întreaga lume (sărbătorită oficial în 1911).

Deși Ziua Internațională a Femeii a devenit o sărbătoare oficială în Rusia în 1913, femeile încă se confruntau cu dificultăți cauzate de Primul Război Mondial. În timp ce bărbații erau plecați la război, femeile s-au confruntat cu penuria de alimente și cu un guvern care nu le-a ascultat. Pe 8 martie 1917 (23 februarie în fostul calendar rus), zeci de mii de rusoaice au ieșit în stradă cerând schimbarea. Strigătul unificat de ajutor a deschis calea pentru ca femeile ruse să primească drept de vot curând după aceea.

8 martie, Ziua femeii sau Ziua Mamei? După '89, în România Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Femeii

După Revoluția din 1989, în România, noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii. Orice femeie așteaptă cu nerăbdare ziua femeii, zi în care îți dorește să fie răsfățată atât de iubit, soț, cât și de copii, rude și chiar colegi. Este ziua în care femeia este sau ar trebui să fie ridicată pe piedestalul unei regine, să primească flori în semn de respect și mulțumire.

Democrația și tranzacția au făcut ca pretențiile să crească. De la flori s-a ajuns la cadouri cât mai costisitoare și mai extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii și sejururi în străinătate prin care bărbații încearcă să-și exprime dragostea față de femeia din viata lor. Mai mult, emanciparea și independența financiară a femeilor au impus ca „moda” de ziua femeii, participarea la spectacole de striptease masculin sau la „petreceri între fete”.

8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

8 martie, Ziua femeii sau Ziua Mamei? Ziua Internaționala a Femeilor în Vest, simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. Pe de alta parte, sărbătoarea este percepută ca o moștenire comunistă, în estul Europei.

În țările baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora. Conotația politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 martie sunt oferite femeilor din întreaga țară.

În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății. Bărbații din Italia, oferă de 8 martie femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene și ciocolata sunt daruri oferite frecvent și femeilor din Rusia și Albania, în ziua de 8 martie .

În Portugalia și nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea.

În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

Cum se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii în întreaga lume?

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare oficială în cel puțin 20 de țări , inclusiv: Afganistan, Cuba, Laos, Rusia și Vietnam. În multe dintre aceste țări, tradiția spune că bărbații își onorează mamele, soțiile, prietenele și colegii cu flori și mici cadouri. În alte națiuni, ziua seamănă mult cu sărbătoarea Zilei Mamei , în care copiii oferă cadouri mamelor și bunicilor lor. În alte țări, totuși, precum Nepal și China,  este o vacanță numai pentru femei.

În ceea ce privește Statele Unite, Ziua Internațională a Femeii nu este recunoscută ca sărbătoare oficială, deși a fost propusă. Totuși, acest lucru nu împiedică sărbătorile pline de viață să aibă loc în SUA, deoarece numeroase mitinguri politice, conferințe de afaceri și evenimente guvernamentale și corporative au loc în toată țara pentru a onora ziua specială și pentru a reuni femei din toate mediile diferite si culturi, scrie goodhousekeeping.com.

Ne puteți urmări și pe Google News