Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România! Vom dormi mai puţin

Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România! Vom dormi mai puţin Sursa foto: Newlight | Dreamstime.com

România va trece la ora de vară pe data de 27 martie. Această schimbare, în care vom dormi cu o oră mai puțin, va fi în ultima duminică din martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Schimbările se fac totdeauna aproape de echinocțiul de primăvară, respectiv echinocțiul de toamnă. 

Ora de vară 2022. Veţi spune că o oră nu pare foarte mult, însă chiar și o schimbare mică a fusului orar poate avea efecte semnificative asupra corpului. Studiile demonstrează efecte diverse, atât fizice cât și mentale asociate cu schimbarea orei, şi anume, creșterea numărului infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale, creșterea numărului de accidente la locul de muncă, accidente rutiere, sinucideri și multe altele au fost semnalate în zilele ce urmează schimbării orei.

Ora de vară 2022. Când va avea loc devansarea ceasurilor

Deși impactul modificării unei singure ore nu pare important, conform studiilor, schimbarea orei poate avea un efect similar schimbării fusului orar atunci când călătorim. Somnul, metabolismul, stresul, ritmurile biologice sunt câteva dintre aspectele influențate, iar datele științifice arată că recuperarea poate dura chiar și 3 săptămâni.

Studiile arată că infarctul este mai frecvent după trecerea la ora de vară. Incidența atacurilor de cord crește cu 25% în ziua de luni ce urmează după trecerea la ora de vară, conform unui studiu publicat în revista Open Heart. Numărul total al atacurilor de cord de pe parcursul unei săptămâni nu s-a modificat, doar frecvența a fost mai mare la începutul săptămânii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn au crescut riscul de a avea un atac de cord cu 25%, comparativ cu alte luni din timpul anului, potrivit unui nou studiu din SUA.

Ora de vară 2022. Risc de atac de cord

În general, atacurile de cord apar cel mai adesea luni dimineața, poate din cauza stresului de a începe o nouă săptămână de lucru și a modificărilor inerente în ciclul nostru somn-veghe, a spus dr. Amneet Sandhu, Universitatea Colorado, Denver, care a condus studiul.

„Sănătatea se agravează deoarece se doarme cu o oră mai puțin”, a spus medicul Sandhu subliniind că deocamdată nu au date concrete despre această sensibilitate a oamenilor când se schimbă ora. „Studiul nostru sugerează că schimbările bruște, chiar și mici, ale somnului ar putea avea efecte dăunătoare”, a spus el.

Persoanele care sunt deja vulnerabile la boli de inimă pot prezenta un risc mai mare imediat după schimbări bruște de timp, a spus Sandhu. „Dacă putem identifica zilele în care ar putea exista o creștere a atacurilor de cord, putem fi pregătiți să îngrijim mai bine pacienții noștri”, a spus el.

Ora de vară 2022. Motivul schimbării orei de vară

Ora de vară a fost adoptată pe scară largă în timpul Primului Război Mondial pentru a economisi energie, dar mulți cercetători au pus sub semnul întrebării această motivație şi nu cred că acesta ar fi motivul adevărat.

Cele mai afectate persoane vor fi copiii și persoanele în vârstă, deoarece organismul lor este mult mai sensibil. Revenirea la ora de iarnă se va face în toamnă, pe data de 30 octombrie 2022, când ora 04:00 va deveni, din nou, ora 03:00. Schimbarea are loc în ultima duminică a lunii octombrie.