Discuție aprinsă între Xi Jinpig și Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin este dispus să negocieze cu Ucraina

Discuție aprinsă între Xi Jinpig și Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin este dispus să negocieze cu Ucraina sursa: arhivă EVZ

Xi Jinping și Vladimir Putin au purtat o discuție telefonică, astăzi, iar liderul de la Kremlin a anunțat că este dispus să negocieze cu Ucraina încetarea focului. Medierea ar putea să fie găzduită de Minsk, capitala Belarusului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat, astăzi, cu liderul din China, Xi Jinping, despre marea problemă a planetei: războiul din Ucraina. Șeful de la Kremlin este dispus dă negocieze cu Ucraina, iar discuțiile ar putea să aibă loc la Minsk, în Belarus.

Xi Jinping a discutat, vineri, cu Vladimir Putin. China a cerut Rusiei să înceapă negocieri de pace cu Ucraina

Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să trimită o delegaţie la Minsk, în Belarus, pentru a avea o întâlnire cu reprezentanţii Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Monde. Ministerul rus de Externe a exprimat regret privind decizia unilaterală a Ucrainei de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Rusia, după cum anunță Mediafax.

Până astăzi, liderul de la Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru negocieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuții telefonică avută de liderii de la Moscova și Beijing

Beijingul a confirmat că Vladimir Putin a manifestat disponibilitatea iniţierii negocierilor cu Ucraina. „Rusia este pregătită să iniţieze negocieri la nivel înalt cu Ucraina”, a fost anunțul făcut de Ministerul chinez de Externe, citat de publicaţia Der Spiegel.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a cerut vineri omologului său din Rusia, Vladimir Putin, într-o conversaţie telefonică, o soluţie negociată la războiul din Ucraina, exprimând preocupări privind amplificarea confruntărilor militare şi avertizând că Beijingul susţine suveranitatea naţiunilor.

Anunțul pe care l-au făcut oficialii de la Beijing după discuția dintre cei doi președinți: „Este în favoarea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”

„Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin că susţine Rusia în soluţionarea acestui conflict prin intermediul negocierilor cu Ucraina. Xi Jinping a făcut referire la confruntările militare din estul Ucrainei, care generează preocupări pentru comunitatea internaţională. Poziţia fundamentală a Chinei este în favoarea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor. În acelaşi timp, Beijingul susţine şi preocupările rezonabile în materie de securitate ale Rusiei”, a anunţat Preşedinţia Chinei.

Pe de altă parte, ministerul chinez de Externe a mai precizat că Beijingul a îndemnat încă de la începutul crizei ambele părţi să rezolve disputele prin negocieri.