Chiar ne amintim toată viață în clipa în care murim! Descoperire remarcabilă cu privire la creierul uman

Chiar ne amintim toată viață în clipa în care murim! Descoperire remarcabilă cu privire la creierul umanSursa: arhiva EVZ

Cercetătorii au înregistrat activitatea cerebrală a unui bătrân de 87 de ani, în timp ce acesta își trăia ultimele minute din viață. Incredibil este că undele cerebrale au indicat, în momentul morții, un proces rapid de recuperare a memoriei. Descoperirile sugerează că viața chiar trece prin fața ochilor noștri.

Dorința de a afla ce se întâmplă în creierul uman, după moarte, a fost o ambiție a multor oameni de știință. Ar părea că acum, o mică parte din mister s-a elucidat: ne amintim viața înainte de clipa morții.

Înregistrarea activității unui creier uman pe moarte, făcută din greșeală

Neurologii au înregistrat, dintr-o eroare, un creier pe moarte în timp ce foloseau electroencefalografia (EEG) pentru a detecta și trata crizele unui bărbat de 87 de ani, după ce  acesta suferise un stop cardiac.

Potrivit echipei, a fost pentru prima dată când oamenii de știință au înregistrat activitatea unui creier uman pe moarte.

S-a observat că modelele ritmice ale undelor cerebrale sunt similare cu cele care apar în timpul recuperării memoriei, precum și în timpul visării și meditației. Acest lucru susține o teorie cunoscută sub numele de "reamintire a vieții" , conform căreia ne retrăim întreaga viață în câteva secunde, ca un fulger, chiar înainte de moarte.

The team recorded a dying brain while they were using electroencephalography (EEG) to detect and treat seizures in an 87-year-old man and the patient suffered a heart attack. Pictured is EEG output over a 900 second period encompassing a seizure (S), suppression of left cerebral hemisphere activity (LS), suppression of bilateral cerebral hemisphere activity (BS), and cardiac arrest (CA). Point of death is CA, coinciding with changes in EEG patterns. FP1, F7, T3 and so on refer to different electrodes of the EEG which are attached or contact different regions on the scalp of the patient. Left indicates left brain hemisphere, right indicates right brain hemisphere

Creierul înregistrează activitate chiar și după trecerea în neființă

De fapt, creierul ar putea rămâne activ și coordonat în timpul și după trecerea la moarte, și chiar ar putea fi programat să "orchestreze întreaga încercare", potrivit cercetătorilor.În imaginile înregistrate,  este surprinsă o perioadă de 900 de secunde de criză (S), suprimarea activității emisferei cerebrale stângi (LS), suprimarea activității emisferei cerebrale bilaterale (BS) și stop cardiac (CA).

Momentul decesului este CA, care coincide cu modificările tiparelor EEG. FP1, F7, T3 și așa mai departe se referă la diferiți electrozi ai EEG care sunt atașați sau intră în contact cu diferite regiuni de pe scalpul pacientului. Stânga indică emisfera cerebrală stângă, dreapta indică emisfera cerebrală dreaptă.

Oamenii de știință au înregistrat activitatea cerebrală a unui bărbat de 87 de ani, bolnav de epilepsie, în timp ce acesta era pe moarte în urma unui atac de cord. În imagine sunt scanări CT ale pacientului, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

A și B arată efectele hematomului subdural - o afecțiune gravă în care sângele se adună între craniu și suprafața creierului - cu un efect de masă mai mare pe partea stângă. C și D arată aceleași secvențe de scanare după craniotomia decompresivă - o intervenție chirurgicală pentru tratarea afecțiunii.

'Un lucru pe care l-am putea învăța din această cercetare este următorul: deși cei dragi ai noștri au ochii închiși și sunt gata să ne lase să ne odihnim, creierul lor poate reda unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-au trăit în viața lor', a spus cercetătorul Zemer.

Ne puteți urmări și pe Google News