Descoperire revoluționară în medicină. Enzima care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire
- Ionel Sclavone
- 29 decembrie 2021, 21:14
O enzimă descoperită recent de oamenii de știință reprezintă cheia legăturii dintre exercițiile fizice și sănătate. Este important de menționat că această descoperire deschide posibilitatea dezvoltării unor medicamente stimuleze activitatea acestei enzime.
Cercetătorii de la Universitatea Monash, Australia, au descoperit o enzimă care oferă explicația pentru care exercițiile fizice ne îmbunătățesc sănătatea.
Această descoperire este importantă deoarece deschide posibilitatea dezvoltării unor medicamente care să stimuleze activitatea acestei enzime. Iar pe cale de consecință, organismul va fi mai protejat împotriva consecințelor provocate de îmbătrânire și a deteriorării sănătății metabolice, după cum relatează eurekalert.org.
Conform studiilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani se va dubla în următoarele trei decenii în toată lumea. Or, în aceste condiții va crește și incidența bolilor bătrâneții, inclusiv a diabetului de tip 2.
Se știe că unul dintre principalele motive pentru care crește prevalența diabetului de tip 2, odată cu vârsta este legată de dezvoltarea rezistenței la insulină sau de incapacitatea organismului de a răspunde la insulină. Iar acest lucru se datorează reducerii activității fizice, pe măsura înaintării în vîrstă.
Cu toate acestea, oamenilor de știință le erau străine mecanismele prin care lipsa activității fizice favorizează creșterea rezistenței la insulină.
Lipsa activității fizice duce la accelerarea îmbătrânirii
Acum, cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia au descoperit de ce activitatea fizică îmbunătățește capacitatea de reacție la insulină care, la rându-i ajută la menținerea sănătății metabolice. Enzimele pe care le-au descoperit și care sunt esențiale în cadrul acestui mecanism pot fi ajutate cu medicamente care să protejeze împotriva consecințelor îmbătrânirii.
Echipa de cercetători, condusă de profesorul Tony Tiganis, a arătat că lipsa activității fizice duce la reducerea producției unei substanțe, reactive oxygen species (ROS) în mușchii scheletici în timpul îmbătrânirii. Potrivit profesorului Tiganis, mușchiul scheletic produce în mod constant ROS, iar producția crește în timpul exercițiilor fizice.
Rezultate promițătoare la experimentele pe șoareci
Într-o lucrare publicată în revista Science Advances, echipa de cercetare arată cum o enzimă numită NOX-4 este esențială pentru producția ROS în organism. Cercetătorii au descoperit, la experiențele pe șoareci, că nivelul NOX4 este mai crescut în mușchii scheletici după exerciții fizice, iar acest lucru a dus la creșterea ROS.
Oamenii de știință au demonstrat că nivelurile de NOX4 în mușchiul scheletic sunt direct legate de creșterea rezistenței la insulină, ca urmare a înaintării în vârstă.
„În acest studiu am demonstrat, pe animale, că abundența NOX 4 din mușchiul scheletic este diminuată odată cu îmbătrânirea și că acest lucru duce la o reducere a sensibilității la insulină. Declanșarea activării mecanismelor de adaptare orchestrate de NOX4 cu ajutorul medicamentelor, ar putea ameliora aspectele cheie ale îmbătrânirii, inclusiv dezvoltarea rezistenței la insulină în cazul unui diabet de tip 2”, a declarat profesorul Tiganis.