Evenimentul Zilei > Social > Alertă științifică. Epocal: Procesul de îmbătrânire, inversat! Mai tineri cu 25 de ani…
Alertă științifică. Epocal: Procesul de îmbătrânire, inversat! Mai tineri cu 25 de ani…

Alertă științifică. Epocal: Procesul de îmbătrânire, inversat! Mai tineri cu 25 de ani…

Oamenii de știință „au inversat cu succes procesul de îmbătrânire umană”. Nu sunt vorbe, ci rezultatele unui studiu clinic pe nu mai puțin de 35 de pacienți trecuți de 64 de ani.

Veștile uluitoare vin din Israel, unde oamenii de știință au folosit tratamentul cu oxigen pentru a inversa doi indicatori cheie ai îmbătrânirii.

Mai precis, savanții au invitat 35 de adulți sănătoși, în vârstă de 64 de ani sau mai mult, într-o cameră sub presiune și i-au pus să respire oxigen pur.

Sesiunile, cu o durată de 90 de minute, s-au desfășurat cinci zile pe săptămână timp de trei luni,

Rezultatele au întrecut toate așteptările. Tratamentul cu oxigen a modificat corpul persoanelor în vârstă la nivel celular, ca și cum ar fi șters 25 de ani din viața lor, susțin cercetătorii.

Întinerire la nivel celular

E vorba de doi indicatori extrem de importanți în ceea ce privește îmbătrânirea biologică – scurtarea telomerilor și acumularea de celule senescente care funcționează defectuos.

Câteva precizări se impun. Potrivit Wikipedia, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, apare o scurtarea telomerilor (Telomerul (din greacă telos – capăt și meros – parte) reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar). Acest proces duce la boli, inclusiv cancer, Alzheimer și Parkinson.

Oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit că, dacă pacienții respiră de oxigen într-o cameră sub presiune-  telomerii ăncep să crescă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE