Prețul petrolului este în creștere. Benzina se va scumpi și odată cu ea vor crește și prețurile la alimente și servicii
- Simona Suciu
- 14 februarie 2022, 20:33
Motivul scumpirii este legat de tensiunile din Ucraina. Cel mai mare producător mondial se teme că, dacă Rusia va ataca țara vecină, ar urma sancțiuni economice, fapt care ar afecta exporturile. Odată cu scumpirea petrolului cresc prețurile la benzină, alimente și servicii.
În această dimineață, cotația țițeiului european a urcat pe piețele asiatice până la 96,16 dolari/baril, cel mai mare nivel din ultimii șapte ani. Prețul țițeiului american a ajuns și el la 94,94 dolari pe baril. Totul după ce SUA a anunțat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este iminent.
„Dacă trupele se pun în mișcare țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari. Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina”, a declarat analistul Edward Moya, citat de Reuters.
Fluctuațiile mari de prețuri sunt cauzate și de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, care trebuie să crească producția la 400.000 de barili pe zi până în martie. Unele țări nu au reușit să facă acest lucru, cea mai mare problemă fiind la exportatorii din Irak. Pe de altă parte, americanii cresc producția fiind încurajați de prețurile foarte mari.
Prețuri uriașe la benzină
Prețurile tot mai mari la petrol, se simt din plin în buzunarele românilor. În ultima lună, benzina s-a scumpit cu 4%, iar litrul de motorină cu 5%. Este cea mai scumpă benzină din ultimii opt ani.
Prețul unui litru de benzină premium a sărit de pragul de 7 lei. În cazul benzinei standard cel mai mic preț este de 6,70 lei/litru, iar în cazul motorinei, cel mai scăzut preț este de 6,67 lei/ litru.
Faţă de prima lună a anului 2021, preţurile de acum sunt cu circa 30% mai mari, atât în cazul motorinei, cât şi al benzinei. Practic, de fiecare dată când facem un plin de benzină sau motorină, scoatem din buzunare între 30 și 40 de lei în plus față de anul trecut.
Noi scumpiri pentru români
După majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, românii au de suportat și creșterea prețurilor la alimente. Acestea par să se scumpească de fiecare dată când prețul combustibililor suferă modificări. Din toamnă și până acum prețurile la alimente au crescut cu 10%-11%, dar nu se vor opri aici. Specialiștii estimează că până în luna aprilie, alimentele se vor scumpi cu încă 5%. Și la capitolul servicii se așteaptă scumpiri de până a 6-7%.