Adevărul despre pensiile românilor. Florin Cîțu: E meritul premierului Nicolae Ciucă

Adevărul despre pensiile românilor. Florin Cîțu: E meritul premierului Nicolae CiucăSursa: Arhiva EVZ

PNL provoacă încă o dispută cu partenerii din PSD, pe seama măsurii de majorare a pensiilor care a intrat în vigoare la începutul acestui an. Liberalii spun că social-democrații doar au promis că măresc pensiile, în vreme ce ei au făcut-o.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că partidul său a majorat pensiile, nu partenerii din coaliția de guvernare. Florin Cîțu trage spre PNL adoptarea acestei măsuri, cu aplicare de la 1 ianuarie, spunând că îi aparține premierului Nicolae Ciucă. Mai mult, el susține că PSD doar a promis că va face acest lucru, vreme de trei ani, cât s-a aflat la guvernare.

„Tot PNL a crescut pensiile, nu PSD. 3 ani mai înainte au fost alții la putere și nu au făcut-o. E vorba de prioritizări, am spus că nu se poate 40, s-a putut 14. Fără investiții… le spun și românilor… la rectificare, premierul și-a luat angajamentul că va fi pus 7% în buget”, a afirmat Florin Cîțu.

Declarațiile lui Florin Cîțu, pe seama majorării pensiilor vin în contextul în care această măsură a fost asumată în totalitate de PSD. Pe de altă parte, sondajele de opinei indică faptul că PNL este în cădere liberă, după cooptarea social-democraților la guvernare. Sondajele din această perioadă arată că susținerea populară pentru formațiunea lui Cîțu a scăzut considerabil, la 16 - 17%, fiind depășiți de AUR.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, în special, a susținut în permanență că majorarea pensiilor nu ar fi avut loc dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare. Este o declarație electorală, evident, destinată alegătorilor de vârsta a treia, pe care se bazează social-democrații. Tot Budăi și-a asumat acordarea ajutorului social pentru anumite categorii de pensionari cu venituri mici, în luna ianuarie.

Și, mai mult, de câteva săptămâni a provocat un adevărat scandal la nivelul coaliției de guvernare, cerând renegocierea PNRR. Acest lucru a fost respins de PNL, care consideră că o nouă discuție pe acest subiect, la Comisia Europeană, va duce la pierderea unor finanțări importante pentru România.

Sursa: arhiva EVZ

Inflația o piedică în calea dezvoltării economice

Pe de altă parte, Florin Cîțu a subliniat necesitatea realizării unor investiții importante care să ducă la dezvoltarea României. În acest sens, el a vorbit despre un așa zis proiect „România dezvoltată” și a spus că țara noastră ar fi depășit Ungaria.

„Marele proiect e o Românie dezvoltată, să facă un salt, am depășit Ungaria. Sunt pericole tot timpul, bineînțeles că nimic nu e garantat, e mult de muncă, pentru mulți oameni politici înseamnă și sacrificii. Nu mă interesează costul politic plătit când facem reformă. PNRR a fost adoptat anul trecut. A fost complicat, ni s-a spus că nu se poate, dar s-a făcut, chiar și cu o criză de sănătate”, a mai spus șeful PNL.

Totodată el a atras atenția că o creștere a nivelului inflației ar putea pune frână economiei românești. Depășirea nivelului de 10% la acest indice ar îngreuna foarte mult procesul de dezvoltare economică.

„O acțiune puternică a Băncii Centrale s-ar putea să pună frână economiei. Dacă inflația ajunge peste 10%, lupta este pierdută sau nu? Experții să vină să spună. Va fi complicat la 11 – 12 - 13%. Guvernul nu poate decât să investească. E singurul mod de a ține economia. Cei din sectorul privat vor negocia cu angajatorii, cei din public, vor negocia cu Guvernul”, a mai spus Cîțu, într-o intervenței la Digi 24.

Sursă: Arhivă EVZ

Cîțu, critici la adresa lui Nicolae Ciucă

În acest context, el s-a arătat surprins de decizia Guvernului, condus de colegul său de partid Nicolae Ciucă, de a capitaliza Fondul Proprietatea. Pentru acesta au fost alocați 190 de milioane de lei, în condițiile în care premierul se plânge că nu sunt bani pentru alte lucriri

„Guvernul a făcut un lucru care m-a surprins: investiția în Fondul Proprietatea de 190 milioane lei, dar spune că nu sunt bani pentru creșteri. Vom discuta la următoarea coaliție, cu premierul. E o nedumerire a mea. Nu cred că era o prioritate. Dacă leg și de alte mesaje, cum ar fi «nu vrem să ne vindem țara!»… devine tot mai neînțeleasă această decizie”, a mai arătat Florin Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News