Ajutoare de la stat! Se dau 5.000 de euro. Cine sunt beneficiarii
- Mihnea Talau
- 25 ianuarie 2022, 18:04
Potrivit proiectului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, derulat la Bistrița-Năsăud, persoanele cu dizabilități vor avea acces la vouchere în valoare de 5000 de euro.
Proiectul se adresează șomerilor și persoanelor inactive cu dizabilități, cu accent pe lucrătorii vârstnici (55-64 ani).
Accesul persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa-Năsăud este partener al proiectului cofinanțat de Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, în vederea creșterii șanselor la piața liberă a muncii, notează Bistriţeanul.
Astfel, persoanele cu dizabilități non-NEET șomere, persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care beneficiază de măsuri active de ocupare pot beneficia – la cerere – de acest sprijin.
Se acordă subvenții sub formă de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate.
Cere este valoarea maximă a voucherelor
Voucherele pot fi accesate de persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap; - se află în căutarea unui loc de muncă şi nu au un loc de muncă în prezent; - au vârsta între 18 şi 65 ani, inclusiv elevi şi studenţi.
Voucherul poate fi folosit şi pentru achiziţia mai multor produse asistive.
Condiţia este ca produsele să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii, dispozitive asistive şi tehnologii de acces.
În cazul în care valoarea produselor este mai mare decât cea a voucherului, diferenţa este suportată de beneficiar sau reprezentantul legal al acestuia, după caz.
Pentru obţinerea unui voucher, persoana cu dizabilităţi se prezintă la AJOFM BN. Aici se înregistrează ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Va fi informat și consiliat corespunzător de specialiștii instituției.
Ulterior se semnează acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă. Persoanele cu dizabilități interesate trebuie să participe la minimum două activităţi de informare, consiliere, mediere. Activitatea de mediere este obligatorie.
Se depune apoi dosarul cu documentele necesare la DGASPC. Direcțiile județene vor transmite către ANDPDCA centralizatorul cu cererile depuse.