Veste bună pentru bugetari. Schimbări majore legate de voucherele de vacanță

Veste bună pentru bugetari. Schimbări majore legate de voucherele de vacanță Eliminarea voucherelor de vacanță afectează bugetarii cu salarii de 10.000 de lei brut. Sursa foto. EVZ

Ordonanța de Urgență cu privire la voucherele de vacanță acordate bugetarilor a fost dezbătută miercuri de către Guvern. Conform acestui proiect normativ, bugetarii ar urma să primească în continuare astfel de prime, până în decembrie 2026. De asemenea, au fost aduse în discuție și voucherele de vacanță emise în anii trecuți, care nu au fost încă utilizate.

Miercuri, pe masa Guvernului, a ajuns Ordonanța de Urgență care vizează modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, referitor la menținerea acordării voucherelor de vacanță pentru bugetari.

Proiectul normativ a fost analizat de Guvern la prima lectură și prevede "menținerea acordării voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei anual, până la data de 31 decembrie 2026".

"De asemenea, în actualul context epidemiologic, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în perioada 2019-2020, până la data de 31 decembrie 2022", se arată în comunicatul de presă emis de Executiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Voucherele de vacanță sprijină turismul românesc în perioada pandemiei

La începutul lunii decembrie, această Ordonanță a fost discutată și de către Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, la prima ședință convocată de către Constantin Cadariu. Ministrul susținea că voucherele de vacanță reprezintă un stimulent pentru angajați însă aduce și noi oportunități pentru aceștia.

”Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022″, a declarat Daniel Cadariu.

Voucherele de vacanță au jucat un rol important și în susținerea turismului românesc în perioada pandemiei. Deși a fost o perioadă grea și cu multe restricții, românii au achiziționat pachete turistice în diferite zone ale țării.

”Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.

Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se arată în Expunerea de motive.