Sute de persoane trimise în șomaj. Pandemia a îndepărtat clienții

Sute de persoane trimise în șomaj. Pandemia a îndepărtat clienții

Un sfert din angajaţii unei firme din Bistriţa-Năsăud, care produce radiatoare din aluminiu, îşi pierd locurile de muncă, începând de astăzi.

 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost informată că cei 800 de oamenii vor fi trimişi în şomaj.

Compania, care trimite cea mai mare parte din producție la export, are circa 3.000 de angajați și două fabrici la Bistrița și Prundu Bârgăului. Până nu demult, radiatoarele ajungeau în industria utilajelor agricole pentru construcții miniere sau a vehiculelor comerciale și auto. Odată cu pandemia, firma a pierdut o parte dintre clienți și nu mai are ce să le dea de lucru tuturor angajaților.

„Semnalele dinspre exterior spre interior sunt destul de negative. În județul nostru producția era orientată în proporție de 75-80% spre exterior. Trebuie alocate resurse și găsite soluții și pentru ramurile productive, în special radiatoare, pentru că aici avem probleme,a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar .

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost notificată că vor fi disponibilizați colectiv 800 de salariați. Dacă își vor pierde locurile de muncă oamenii vor primi ajutor din partea statului, scrie Radio România Actualități.

Şomajul tehnic va fi acordat şi de la 1 iunie în acele domenii în care se menţin restricţii, până la ridicarea acestora, stabileşte OUG 92/2020, publicată în luna mai în Monitorul Oficial.

În forma iniţială, discutată de Guvern, scria că măsura de sprijin va putea fi păstrată până la finalul anului în cazul domeniilor ce nu-şi pot relua activitatea.

Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa.

Subvenţionarea de la stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic, atât pentru salariaţii cu contracte de muncă suspendate. cât şi pentru profesioniştii ce au întrerupt activitatea din cauza epidemiei, a început la jumătatea lunii martie, odată cu declararea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Ne puteți urmări și pe Google News