Urmează ore critice în România. Jumătate de țară este vizată. Mare atenție, români!

Urmează ore critice în România. Jumătate de țară este vizată. Mare atenție, români! Prognoza meteo, 19 ianuarie. Vremea se răcește în mai multe zone ale țării. Sursa foto: EVZ

Vânt puternic, ninsoare și viscol - sunt fenomenele meteorologice care se vor manifesta în următoarele ore în România, în 22 de județe. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două coduri galbene de avertizare, dintre care unul este valabil până luni, 3 ianuarie, iar al doilea până marți, 4 ianuarie.

COD GALBEN de vânt și ninsoare. Începând cu ora 23.00 a zilei de duminică, intră în vigoare o avertizare meteorologică de vânt puternic și ninsoare în nouă județe din țară, care va fi valabilă până pe 3 ianuarie, la ora 08.00.

COD GALBEN de viscol în 22 de județe din țară

În intervalul menționat, în Carpații Orientali rafalele de vânt vor atinge viteze de 60-80 km/h, la altitudini înalte depășind chiar 100 de km/h.  Județele afectate sunt următoarele: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Covasna, Bacău, Vrancea și Buzău.

Local, în Transilvania, vântul va atinge viteze de 65 de km/h. Potrivit avertismentelor ANM, în alte regiuni dintre cele menționate, pentru perioadă temporare, va ninge viscolit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rafale de vânt de peste 120 de km/h în zonele de munte

De asemenea, începând cu ziua de luni, 3 ianuarie, ora 08.00, va intra în vigoare un al doilea COD GALBEN de vânt și ninsoare, care va viza 22 de județe: Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

Până marți, 4 ianuarie, ora 10.00, vântul va înregistra intensificări, atingând viteze de 80 de km/h în regiunile amintite, în timp ce la înălțimi de peste 1.700 de metri, rafalele vor depăși 120 de km/h. Temporar, va ninge viscolit.

Cum va fi vremea în prima săptămână din ianuarie 2022

Pe de altă parte însă, în săptămâna 3-10 ianuarie, vremea va fi mai călduroasă decât specificul perioadei. În Banat, media temperaturilor va fi cuprinsă între 6 și 9 grade Celsius.

În Crișana, va fi însă mai scăzută, variind în jurul valorii de -3 grade Celsius.

În Transilvania, temperaturile minime vor coborî spre -4 grade Celsius, la aproximativ același nivel ca în Maramureș.

Între timp, în Moldova prognoza meteo indică valori termice de -5 grade Celsius.

Regimul pluviometric (sau cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă) va fi local excedentar în regiunile nordice, dar și deficitar în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.