Tradiții și obiceiuri de Revelion! Nu poți păși cu dreptul în 2022 dacă nu faci asta!
- Emma Cristescu
- 31 decembrie 2021, 12:41
Trecerea într-un nou an vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri care trebuiesc respectate cu sfințenie! Specialiștii nu au aflat dacă sunt cu adevărat eficiente, dar nu poți risca să aduci ghinion în viața ta! Află ce trebuie să faci!
Revelionul "nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul, şi a timpului calendaristic cu care se confundă, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie", scria prof. univ. dr. Ion Ghinoiu - secretar ştiinţific al Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române, coordonator al Atlasului Etnografic Român, personalitate marcantă a etnologiei româneşti contemporane - în volumul "Sărbători şi obiceiuri româneşti"
Acesta a mai declarat că "timpul obiectiv, care curge spre infinit, liniar şi fără întoarcere, este oprit, după 365 de zile, şi întors, precum ceasornicul, de la început".
"Întoarcerea simbolică a timpului în noaptea de Revelion a fost asimilată cu moartea divinităţii adorate, iar reluarea numărului zilelor cu naşterea acesteia. Împreună cu divinitatea, timpul se naşte anual, întinereşte, se maturizează, îmbătrâneşte şi moare pentru a renaşte după alte 365 (366 în anii bisecţi - n.r.) de zile", adăuga profesorul Ion Ghinoiu în celebra carte.
Tradiții de Revelion
Una dintre cunoscutele tradiții de Revelion este colindatul. Micuții primesc dulciuri, fructe și covrigi după ce aduc noroc în viața oamenilor cărora le pășesc pragul. Aceștia merg prin nordul Moldovei cu ursul, capra, căiuţii, cerbii etc.
Acest obicei a apărut în Moldova, dar colindătorii din toată România l-au preluat. Un bărbat se îmbracă cu blana unui urs, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii, iar alții bat în tobe pe lângă el.
Pluguşorul a fost un ritual de fertilitate, dar a ajuns o cunoscută tradiție pentru bogăție și prosperitate. Acesta este "o naraţie privind muncile agricole, recurgând la elemente fabuloase, începe cu aratul, fiind urmat de semănat, de îngrijirea plantelor, de recoltat şi de adusul boabelor în hambare", se arată în volumul "Cartea de Crăciun". Colindătorii primesc bani sau covrigi.
Alte superstiții spun că în prima zi a Anului Nou nu trebuie să facem cheltuieli sau să aruncăm lucruri din casă. Dacă faci asta, norocul dispare din locuința ta. Un alt obicei este să lași ușa deschisă pentru a da afară ghinionul de anul trecut. Nu uita să îți cumperi o haină nouă și să porți lenjerie roșie, îți va aduce pace și iubire!, potrivit agerpress.