Undă de șoc la Cotroceni și în PNL. În cine au românii cea mai mare încredere

Undă de șoc la Cotroceni și în PNL. În cine au românii cea mai mare încredereParlament Sursa: Arhiva EVZ

Conform celui mai recent sondaj ce a fost realizat de CURS, Biserica Ortodoxă este instituția care se bucură de cea mai mare încredere a românilor.

Conform ultimului sondaj de opinie realizat de cei de la CURS, Marcel Ciolacu și Biserica Ortodoxă se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere al românilor. 79% dintre cei care au răspuns la întrebările acestui sondaj sunt de părere că, în România, lucrurile merg într-o direcție greșită.

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, 38% dintre respondenți ar vota cu PSD, 19% cu PNL și 13% cu AUR. Pe ultimul loc se situează PPU-SL.

Cine se bucură de cea mai mare credibilitate conform ultimului sondaj CURS

La capitolul credibilitate a principalelor personalități politice, în frunte se află liderul PSD, Marcel Ciolacu - 27%, care este urmat de premierul Nicolae Ciucă - 22%. Pe ultimul loc se află fostul premier, Florin Cîțu, cu doar 9%.

În topul instituțiilor cu cea mai mare credibilitate pentru români, pe primul loc se situează biserica (64%), urmată de armată (63%) și pompieri (61%). Codaș în clasament este Parlamentul României. Doar 10% din respondenți au încredere în această instituție.

Majoritatea românilor (71%) sunt extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente. 59% dintre respondenți spun că sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la electricitate, 53% de creșterea prețurilor la gaze și 43% de tulpina Omicron a COVID-19.

Doar 38% dintre românii care au răspuns sondajului CURS sunt îngrijorați de situația politică.

Cel mai important obiectiv al noului Guvern care ar trebui rezolvat cu prioritate este, în proporție de 54%, creșterea pensiilor, alocațiilor și salariilor.

Au participat 1.100 de respondenți, votanți de 18 ani și peste

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste. Volumul eşantionului: 1.100 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste.

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a votanților

Perioada de realizare a sondajului a fost: 13 - 17 decembrie, 2021