Marea Britanie dă înapoi. Nu trimite trupe în Ucraina, după intervenția lui Putin: „Nu ar trebui să îi amăgim pe oameni”

Marea Britanie dă înapoi. Nu trimite trupe în Ucraina, după intervenția lui Putin: „Nu ar trebui să îi amăgim pe oameni”Sursă: Arhivă EVZ

Ucraina se află într-un punct vulnerabil. Este puțin probabil ca Marea Britanie să trimită trupe în teritoriu, în cazul unei invazii ruse, a transmis secretarul Apărării britanic. Poziția Ministerului Apărării vine după ce premierul Boris Johnson a avertizat Rusia de „consecințe semnificative”, iar Vladimir Putin a avertizat NATO să stea deoparte.

Răsturnare de situația în conflictul dintre Ucraina și Rusia. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că „nu ar trebui să îi amăgim pe oameni” că Marea Britanie și aliații săi vor furniza trupe dacă Rusia va invada Ucraina.

Marea Britanie nu trimite trupe în Ucraina

Este „foarte puțin probabil” ca Marea Britanie și aliații săi să trimită trupe pentru a apăra Ucraina în cazul în care Rusia invadează, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace.

Serviciile secrete americane susțin că trupele rusești sunt masate la granița Ucrainei, cu până la 70.000 de oameni staționați acolo, cu un plan de a invada fostul membru al Uniunii Sovietice la începutul anului viitor.

Într-o declarație comună emisă de Wallace și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Yuriyovych Reznikov, pe 16 noiembrie, aceștia s-au declarat „îngrijorați” de acumularea de forțe militare rusești la granița cu Ucraina.

Ce susținea Ministerul Apărării în luna noiembrie

La momentul respectiv, Wallace a declarat: „Regatul Unit este alături de poporul ucrainean și va continua determinarea sa de lungă durată de a-l sprijini”. Dar, într-un interviu acordat lui Andrew Neil pentru The Spectator, secretarul Ministerului Apărării britanic a părut să excludă orice formă de sprijin militar.

El a spus că Ucraina „nu este membră a NATO, așa că este foarte puțin probabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina pentru a provoca Rusia”.

„Ucrainenii sunt conștienți de acest lucru”

„Nu ar trebui să-i amăgim pe oameni că am face-o”, a adăugat el, „ucrainenii sunt conștienți de acest lucru”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Ucraina este pe cont propriu, Wallace a spus: „Cu toții putem ajuta la consolidarea capacităților, dar, într-o anumită măsură, Ucraina nu face parte din NATO și de aceea facem tot ce putem din punct de vedere diplomatic pentru a-i spune lui Putin să nu facă acest lucru”.

Poziția reprezentantului Ministerului Apărării vine în contextul în care Rusia a insistat vineri că dorește o garanție obligatorie din punct de vedere juridic că alianța de apărare NATO, care include Marea Britanie, SUA și o mare parte din Europa Centrală și de Vest, va renunța la orice activitate militară în Ucraina sau în fostele state sovietice din Europa de Est.

SUA: Ce cere Putin este „inacceptabil”

Moscova a prezentat solicitări detaliate pe care le consideră esențiale pentru reducerea tensiunilor în Europa și pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că Statele Unite sunt pregătite să discute propunerile, dar a adăugat: „Acestea fiind spuse, există unele lucruri în aceste documente despre care rușii știu că sunt inacceptabile”.

Diplomații NATO au declarat pentru Reuters că Rusia nu poate avea drept de veto în ceea ce privește extinderea ulterioară a alianței, iar organizația are dreptul de a-și decide propria poziție militară.

„Rusia nu este membră a NATO și nu decide asupra chestiunilor legate de NATO”, a declarat Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

„Consecințe semnificative” pentru Rusia

La începutul săptămânii, Boris Johnson i-a transmis liderului rus Vladimir Putin că vor exista „consecințe semnificative” pentru Rusia dacă aceasta va invada Ucraina.

Într-o conversație telefonică purtată luni cu Putin, premierul a reafirmat angajamentul Regatului Unit față de integritatea teritorială a Ucrainei și a avertizat că orice acțiune destabilizatoare a Moscovei ar fi o „greșeală strategică”.

Kremlinul a negat că se pregătește să invadeze Ucraina și a acuzat guvernul de la Kiev că alimentează tensiunile din regiune prin desfășurarea de noi arme.

Cele două țări sunt în conflict din 2014, când forțele rusești au anexat peninsula Crimeea și au susținut o rebeliune separatistă în estul Ucrainei.