Topul imunității în fața Omicron. Care sunt cele mai protejate categorii de persoane
- Ionel Sclavone
- 11 decembrie 2021, 07:23
Persoanele cele mai protejate în fața tulpinei mutante de coronavirus, Omicron, sunt cele care s-au vaccinat inclusive cu doza booster și cele care s-au vaccinat cu schema completă după ce au trecut prin boala.
Cercetătorul Octavian Jurma a întocmit, în baza informațiilor și studiilor medicale actuale, situația vulnerabilității la Omicron a diferitelor categorii de persoane. El a identificat patru categorii de persoane și a elaborat o schemă privind răspunsul imunitar al fiecăreia, în fața Omicron – „un top al imunității”
Cele mai protejate persoane la noua tulpină sunt cele care beneficiază de imunizare hibridă, a trecut prin boală și s-a vaccinat împotriva COVID cu o schemă completă, după cum relatează revista Capital.
În opinia cercetătorului român Octavian Jurma, Omicron nu va genera un nou val pandemic în luna decembrie. Însă numărul cazurilor s-ar putea înmulți în ianuarie și februarie, în funcței de măsurile adoptate de autorități. El a contestat măsurile de relaxare anunțate de coaliția PSD - PNL - UDMR pentru această perioadă.
Topul medicului Octavian Jurma
Imunitatea hibridă (infectare + schemă completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare;
Imunitatea după schemă completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare;
Imunitatea după schemă completă fără boster = insuficientă (de 25x mai puțin eficientă decât față de tulpina ancestrală) => risc mare de reinfectare;
Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare și spitalizare.
Explicațiile specialistului
Potrivit specialistului, datele statistice și studiile medicale confirmă această schemă a imunității în fața Omicron. Conform informațiilor statistice din Africa de Sud și Danemarca, majoritatea persoanelor care nu s-au vaccinat au ajuns la spital cu probleme grave de sănătate. Or, în acest context, având în vedere situația medicală, cea mai bună protecție este asigurată de vaccinul anti-COVID.
„Așadar simplificat: dacă ai trecut prin infectare, vaccineaza-te; dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul; Dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccineaza-te. Dacă nu îți pasă, roagă-te că Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID, pentru cei care aleg să treacă încă odată neprotejati prin boală, deși ar putea dobândi cea mai bună imunitate prin vaccinare”, a precizat Octavian Jurma, într-o postare pe care a făcut-o pe Facebook.
Omicron va lovi după sărbători
Potrivit cercetătorului român, infectările provocate de varianta Omicron a coronavirusului se vor manifesta în următoarele 2 până la 4 săptămâni săptămâni.
„Omicron are nevoie de 2-4 săptămâni pentru a deveni dominantă și a produce debutul unui val, deci nu este o amenințare iminentă. Delta este încă în scădere și nu mai poate produce un nou val. Pandemia este un dușman onorabil și ne da un răgaz să ne tragem sufletul că să ne pregătim pentru noul val. Putem să ne bucurăm de sărbători dacă adăugăm și câteva măsuri elementare de siguranță.
Până la urmă cel mai important dar este că cei care ne sunt dragi sunt în viață și sănătoși. Tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că vor rămâne așa și după ce ne întâlnim cu ei”, a mai spus Octavian Jurma.