Raed Arafat, anunț sumbru pentru români. Nimic nu îi mai poate sta în cale. În cele din urmă, va ajunge peste tot

Raed Arafat, anunț sumbru pentru români. Nimic nu îi mai poate sta în cale. În cele din urmă, va ajunge peste tot sursă: EvZ

Omicron este o nouă variantă a virusul SARS-Cov-2, iar modul în care aceasta se răspândește este extrem de rapid. Primul caz a fost anunțat joi, în Africa. Zborurile din această regiune au fost anulate, iar autoritățile iau măsuri draconice pentru a împiedica răspândirea noii tulpini.

O nouă variantă a COVID-19 pare să amenințe omenirea. Primul caz a fost descoperit joi, în Africa de Sud , iar de atunci numeroase state au anunțat pacienți infectați cu noua tulpină. Pentru a reduce riscul de răspândire, autoritățile iau măsuri drastice în ceea ce privește călătoriile. Zborurile de pe continentul african au fost anulate, iar persoanele care se întorc din această regiune sunt automat băgate în carantină.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit duminică despre modul în care se răspândește tulpina Omicron. Conform acestuia, nimic nu îi poate sta în cale, iar curând va ajunge în toate colțurile lumii. Chiar dacă se răspândește destul de repede, momentan nu este predominantă.

Oficialul îndemână românii la imunizare și susține că vaccinurile prezente pe piață sunt eficiente pentru toate variantele de COVID-19 care circulă în prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile din România nu iau în calcul închiderea graniței sau restricții în ceea ce privește călătoria în Europa. Măsuri vor fi luate în cazul persoanelor care vin din zonele unde au fost confirmate cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron.

„Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de granițe, dar se discută de limtare de acces pentru cetățenii din țările respective și persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a afirmat Raed Arafat duminică, precizând că o țară ca Marea Britanie, care este o insulă, este ușor de închis, lucru care nu se poate aplica Europei.

Tulpina Omicron va ajunge în toate colțurile lumii! Raed Arafat trage un semnal de alarmă

Șeful DSU susține că, deși autoritățile fac tot posibilul pentru a împiedica răspândirea noii variante, acest lucru este aproape imposibil. În cele din urmă, tulpina Omicron va ajunge în toate colțurile lumii.

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav... Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni.

Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina asta eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă. Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă... Poate între timp se vor găsi soluții tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai precizat Raed Arafat.