Poliția Rutieră atrage atenția. Drogurile rămân în corp mai multe zile, iar consecințele legale sunt aceleași, chiar dacă efectul a dispărut
- Mihnea Talau
- 16 noiembrie 2021, 19:51
Numărul șoferilor depistați pe șoselele din România sub influența drogurilor este din ce în ce mai mare. Polițiștii rutieri atrag atenția asupra faptului că drogurile rămân în corp mai multe zile la rând, iar consecințele legale sunt aceleași, chiar dacă efectul halucinogen a dispărut.
Numai în Capitală, în zilele de weekend, se poate ajunge și până la 15 cazuri pe zi.
Creșterea numărului de consumatori de droguri, la nivelul întregii țări, se face simțită și în statisticile întocmite de Poliția Rutieră, care înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de șoferi prinși la volan sub influența stupefiantelor.
Potrivit unor surse din Poliție, numai în București, cu un singur DrugTest, sunt depistați, de luni până vineri, în jur de patru sau cinci șoferi care au consumat substanțe cu efect halucinogen, în timp ce de vineri noapte și până duminică cifra se învârte în jurul valorii de 10-15 persoane pe zi.
Drogurile sunt depistate cu aparatul DrugTest și la câteva zile după ultimul consum
Polițiștii susțin că substanța activă din canabis rămâne în sânge și trei sau patru zile după ultimul consum, în timp ce cocaina poate fi depistată cu aparatul DrugTest și după două zile. Oamenii legii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că indiferent dacă drogurile mai au sau nu efect, legea se aplică la fel de dur, iar șoferii se aleg cu dosare penale și anularea permiselor de conducere.
Dintre acestea, spun polițiștii, cele mai multe consumă canabis, dar există și destule persoane care ies pozitive la cocaină. Surse din Poliție au semnalat că, recent, a fost oprit un bărbat care fuma canabis la volan, ca și cum ar fi fost vorba despre o țigară tradițională. La controlul asupra autoturismului, s-a găsit o pungă în care se aflau câteva sute de grame de substanță, despre care șoferul ar fi spus, senin, că este în vederea consumului propriu, informează Gândul.
Potrivit Codului Rutier actual, șoferii care sunt depistați conducând după ce au consumat substanțe interzise riscă pedeapsa de la 1 la 5 ani de închisoare.
Cum se prelevează probele
Se prelevează o probă de salivă din cavitatea bucală, se introduce în aparatul DrugTest şi într-un interval de 10 minute se emite un protocol, pe care Poliţia Rutieră îl poate folosi, după care persoana este condusă la Medicina Legală şi, în baza rezultatelor, poate fi deschis un dosar de cercetare penală.