Cum a fost prins puștiul care, la 26 de ani, conducea un imperiu al drogurilor. Rețeaua uimitoare pe care o construise online

Cum a fost prins puștiul care, la 26 de ani, conducea un imperiu al drogurilor. Rețeaua uimitoare pe care o construise online

Thomas White a pledat vinovat, în 2019, pentru trafic de droguri, spălare de bani și abuzuri asupra copiilor, fiind închis pentru cinci ani și patru luni în închisoare. În ciuda software-ului pe care l-a folosit pentru a găzdui și accesa site-urile web, în cele din urmă a fost identificat de Agenția Națională de Combatere a Criminalității, care a declarat că a urmărit pachetele cu droguri pe care le comercializa.

Thomas White, în vârstă de 26 de ani, cunoscut în mediul online drept managerul Cthulhu, a preluat piața neagră a internetului după ce Ross Ulbricht a fost capturat de autoritățile Statelor Unite în 2013. Acesta a renunțat la studiile de contabilitate pe care le urma la Universitatea John Moores din Liverpool, după doar un an în care a lucrat pe piața neagră prin intermediul site-ului Silk Road, iar la o lună de la închiderea site-ului, a apărut și succesorul său Silk Road 2.0, al cărui manager a devenit.

La fel ca și în cazul site-ului original, cel de-al doilea le-a permis oamenilor să folosească browserul de anonimizare Tor pentru a acces piața secretă, de unde puteau  „cumpăra și vinde droguri de clasă A și B, instrumente de hacking și alte bunuri ilegale”, folosind Bitcoin.

„Deși nu avea niciun venit legitim, White a plătit 10.700 de lire sterline în avans pentru a-și închiria un apartament pe malul apei din Liverpool”, potrivit Agenției Naționale de Combatere a Criminalității. Anchetatorii nu sunt siguri câți bani a câștigat acesta, însă s-a descoperit că pe Silk Road 2.0 au fost tranzacționate bunuri în valoare de aproximativ 96 de milioane de dolari, White luând un comision între 1% și 5% pentru fiecare vânzare.

În cadrul unei ședințe de judecată de săptămâna trecută, White a fost evaluat că a câștigat mai mult de 1,5 milioane de lire sterline din activitatea sa, Agenția Națională de Combatere a Criminalității continuând să-i investigheze finanțele chiar și după ce acesta a fost închis.

Dator cu 500.000 de lire sterline

Tyrone Surgeon de la Agenția Națională de Combatere a Criminalității, a declarat: „Thomas White a fost un membru de onoare a Silk Road, folosind acest lucru în avantajul său atunci când site-ul inițial a fost închis. Acest caz dovedește că oricine dorește să o ia pe acest drum, nu numai că va fi închis, dar va suferi și pagube materiale, așa cum se întâmplă și în cazul lui White care trebuie să plătească 500.000 de lire sterline. ”

„Aceasta a fost o investigație internațională complexă, care a evidențiat că întotdeauna vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a împiedica criminalii organizați să profite de pe urma acțiunilor lor”, a adăugat Tyrone Surgeon.

Ne puteți urmări și pe Google News