De ce COVID-19 atacă inima și vasele de sânge? Cercetătorii israelieni sunt  primii din lume care au identificat cauzele

De ce COVID-19 atacă inima și vasele de sânge? Cercetătorii israelieni sunt  primii din lume care au identificat cauzeleSursa: Pixabay

La mai bine de 18 luni după ce a apărut pentru prima dată din Wuhan, SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID, rămâne o enigmă pentru oamenii de știință, care au efectuat o gamă largă de studii pentru a încerca să afle mai multe despre cum face virusul ceea ce face.

Una dintre cele mai notabile caracteristici ale COVID este capacitatea sa de a provoca daune nu doar sistemului respirator al pacientului, ci și inimii și sistemului vascular. Adesea, această deteriorare lasă pacienții cu simptome de lungă durată care persistă cu mult peste infecția inițială.

Unul dintre aspectele provocatoare ale pandemiei de COVID-19 a fost multitudinea de simptome și consecințele pe termen lung pe care boala le cauzează persoanelor infectate. Printre alte simptome, unii pacienți COVID-19 au suferit leziuni vasculare severe, medicii neputând înțelege ce mecanism a declanșat această complicație specială.

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv identifică 5 din cele 29 de proteine ​​din virus care atacă vasele de sânge

Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a identificat cele cinci proteine ​​din cele 29 care formează virusul și care sunt responsabile de deteriorarea vaselor de sânge.

„Observăm o incidență foarte mare a bolilor vasculare și a coagulării sângelui, de exemplu, accident vascular cerebral și atac de cord în rândul pacienților cu COVID”, spune dr. Ben Maoz, autorul principal al studiului publicat în jurnalul eLife .

„Avem tendința de a ne gândi la COVID ca fiind în primul rând o boală respiratorie, dar adevărul este că pacienții cu coronavirus au șanse de până la trei ori mai mari de a avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord”, a adăugat el.

„Toate dovezile arată că virusul dăunează grav vaselor de sânge sau celulelor care căptușesc vasele de sânge. Cu toate acestea, până în prezent, virusul a fost tratat ca o singură entitate. Am vrut să aflăm care proteine ​​din virus sunt responsabile pentru acest tip de daune.”

Studiul a fost realizat de experți din multe domenii, inclusiv neuroștiință și informatică

Cercetătorii au introdus diferite secvențe de ARN din proteinele virusului în celulele vaselor de sânge umane în laborator pentru a identifica reacția lor.

Când coronavirusul intră în organism, începe să producă 29 de proteine, se formează un nou virus, apoi acel virus produce 29 de noi proteine ​​și așa mai departe”, a spus Maoz.

„În acest proces, vasele noastre de sânge se transformă din tuburi opace într-un fel de plase permeabile sau bucăți de pânză și, în paralel, există o creștere a coagulării sângelui. Am examinat în detaliu efectul fiecăreia dintre cele 29 de proteine ​​exprimate de virus și am reușit să identificăm cele cinci proteine ​​specifice care provoacă cele mai mari daune celulelor endoteliale și, prin urmare, stabilității și funcției vasculare”, a spus cercetătorul.

Descoperirea ajută la dezvoltarea medicamentelor pentru cei care au probleme după Covid

Grupul a folosit, de asemenea, un model computațional pentru a verifica care proteine ​​​​coronavirusului ar avea cel mai mare efect asupra altor țesuturi, fără a efectua experimentele relevante în laborator. Speranța este că, pe măsură ce mecanismul care provoacă leziuni vasculare este dezvăluit, informațiile vor fi folosite pentru a dezvolta un tratament care să rezolve problema.

„Cercetarea noastră ar putea ajuta la găsirea țintelor pentru un medicament care va fi utilizat pentru a opri activitatea virusului sau cel puțin pentru a minimiza deteriorarea vaselor de sânge”, a mai spus omul de știință, potrivit jpost.

 

Ne puteți urmări și pe Google News