Zi istorică pentru omenire. Pilula anti-Covid, care va schimba cursul pandemiei, a primit aprobarea

Zi istorică pentru omenire. Pilula anti-Covid, care va schimba cursul pandemiei, a primit aprobarea Sursa: Pixabay

Merck spune că pilula a redus la jumătate numărul spitalizărilor și deceselor în rândul pacienților cu simptome precoce de Covid. Rezultatele au fost atât de evidente încât experții medicali şi-au dat acordul. Pastilă antivirală poate fi administrată la domiciliu.

Prima pastilă concepută pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobată de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie.

Comprimatul – molnupiravir – va fi administrat de două ori pe zi pacienților vulnerabili aflați la debutul bolii. În studiile clinice, pilula, dezvoltată inițial pentru a trata gripa, a redus riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ jumătate.

Secretarul pentru Sănătate din UK, Sajid Javid, a spus: „Astăzi este o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Marea Britanie este acum prima țară din lume care a aprobat un antiviral care poate fi luat acasă pentru Covid”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul tratament oral care se poate administra şi acasă la pacient

Molnupiravir, dezvoltat de compania americană de medicamente Merck (cunoscută ca MSD în Marea Britanie) și partenerul său Ridgeback Biotherapeutics, este primul medicament antiviral oral dedicat Covid.

Pilula este concepută pentru a genera „erori” în codul genetic al virusului, împiedicând răspândirea acestuia în organism. Funcționează prin țintirea unei enzime pe care virusul o folosește pentru a se multiplica.

Merck a transmis că acest lucru ar trebui să îl facă la fel de eficient împotriva noilor variante ale virusului pe măsură ce acesta evoluează în viitor. Autoritatea de reglementare din Marea Britanie, MHRA, a declarat că medicamentul a fost autorizat pentru utilizare la persoanele care au forme ușoare până la moderate şi cel puţin un factor de risc pentru dezvoltarea unor boli severe, cum ar fi obezitatea, bătrâneţea, diabetul sau bolile de inimă.

Când vor fi disponibile pe scară largă

Directorul executiv al organizației, June Raine, a descris tratamentul ca fiind „un alt tratament terapeutic pe care să îl adăugați la arsenalul nostru împotriva Covid-19”.

„Este primul antiviral din lume aprobat pentru această boală care poate fi luat pe cale orală, mai degrabă decât administrat intravenos”, a spus ea. „Acest lucru este important, deoarece înseamnă că poate fi administrat în afara unui cadru spitalicesc, înainte ca boala Covid-19 să treacă la un stadiu sever”.

Marea Britanie a comandat deja 480.000 de doze de medicament care urmează să fie livrate până la sfârșitul anului. Studiile clinice anterioare cu molnupiravir pe 775 de pacienți care s-au infectat recent cu Covid au avut următoarele concluzii:

7,3% dintre cei care au primit medicamentul au fost internați, comparativ cu 14,1% dintre pacienții cărora li sa administrat un placebo sau o pastilă inactivă; nu au existat decese în grupul celor care au primit molnupiravir, dar opt pacienți cărora li sa administrat un placebo în studiu au murit ulterior de Covid-19.

Rivalul său american, Pfizer, a început recent studiile în faza avansată a două tablete antivirale diferite, în timp ce compania elvețiană Roche lucrează la un medicament similar, scrie BBC.