Evenimentul Zilei > Actualitate > Cercetătorii nu mai ştiu ce să creadă. Covidul lovește acolo unde nimeni nu se aștepta. Este grav: „virusul schimbă jocul”
Cercetătorii nu mai ştiu ce să creadă. Covidul lovește acolo unde nimeni nu se aștepta. Este grav: „virusul schimbă jocul”

Cercetătorii nu mai ştiu ce să creadă. Covidul lovește acolo unde nimeni nu se aștepta. Este grav: „virusul schimbă jocul”

Un nou focar a fost descoperit în rândul căprioarelor devenind purtătoare de coronavirus, potrivit unui studiu recent. Oameni de știință se arată extrem de îngrijorați deoarece animalele sălbatice ar putea deveni un rezervor pentru virus.  
Un focar de coronavirus la căprioarele din Iowa îi determină pe oamenii de știință să se îngrijoreze deoarece animalele ar putea fi un rezervor pentru virus pe termen lung. Studiul, care a fost publicat luni pe serverul de pre-print Biorxiv, sugerează că cerbul a prins virusul de la oameni. Studiul spune că nu există nicio dovadă în acest moment că ar putea transmite înapoi.

Cu toate acestea, transmiterea de la animale la om a COVID-19 a mai avut loc la scară mică

La sfârșitul anului 2020, Danemarca a sacrificat milioane de nurci de crescătorie după ce o tulpină de coronavirus găsită la animale a infectat aproximativ o duzină de oameni. Tulpina nu părea mai periculoasă decât alte tulpini care circulau la acea vreme.

Studiul asupra căprioarelor din Iowa, care nu a fost revizuit de către colegi, a analizat 283 de mostre de la căprioare cu coadă albă libere dar  și captive, din aprilie 2020 până în ianuarie 2021.

O treime din probe au prezentat urme de coronavirus, ceea ce sugerează că aveau o infecție activă când au murit. Vârful infecției în rândul căprioarelor a coincis cu o creștere a cazurilor în rândul oamenilor din Iowa în noiembrie și decembrie 2020, a constatat studiul.

O analiză genetică ulterioară a constatat că animalele purtau tulpini de coronavirus care circulau în populația umană la acea vreme, ceea ce susține ipoteza că cerbii a prins virusul de la oameni, apoi l-a transmis de la căprioară la căprioară.

Nu se ştie cum ar fi putut căprioarele să fi luat virusul de la oameni

„Nu există niciun motiv să credem că același lucru nu se întâmplă în alte state în care sunt căprioare”, a declarat Vivek Kapur, autor al studiului și microbiolog veterinar la Universitatea Penn State, pentru The New York Times.

Nu este clar dacă căprioarele au transmis virusul înapoi oamenilor, un eveniment care ar fi „foarte rar și ghinionist”, a declarat Tony Goldberg, medic veterinar la Universitatea din Wisconsin-Madison, pentru Times. Dar asta ar fi un „schimbare de joc”, a spus Goldberg.

În cazul coronavirusului COVID-19, acest lucru ar putea duce în cele din urmă la o mutație periculoasă. Desigur, în acest caz, ar putea fi dezvoltată o injecție de rapel pentru oameni, a raportat Times. Cercetările arată că vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva bolilor severe și a decesului din cauza COVID-19.

Vaccinurile împotriva COVID-19 au fost, de asemenea , adaptate pentru animalele din grădina zoologică, astfel încât căprioarele ar putea primi o injecție dacă riscul de mutație devine îngrijorător.

Vânătorii, avertizați

Vânătorii de căprioare din mai multe state au fost sfătuiți să fie atenți atunci când interacționează cu cerbul cu coadă albă, a raportat Times, deși nu există dovezi clare ar putea lua COVID-19 din prepararea și consumul de carne de vânat sălbatic, conform Centrului pentru Controlul Bolilor și Prevenirea.  Pe baza informațiilor disponibile, nu există dovezi că animalele joacă un „rol semnificativ” în răspândirea coronavirusului COVID-19, iar riscul ca animalele să răspândească COVID-19 la oameni este scăzut, potrivit Departamentului Agriculturii al Statelor Unite.