Incredibil. Țarul Putin, speriat. Cere ajutorul armatei. Lumea moare pe capete. Cât de gravă este situația din Rusia
- Antonia Hendrik
- 1 noiembrie 2021, 23:14
Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia ar putea avea nevoie de ajutorul armatei pentru a construi spitale de campanie pentru pacienții COVID-19, în vreme ce ţara se luptă cu o creștere a infecțiilor care a dus la închiderea locurilor de muncă la nivel național.
„Situația din țară este foarte dificilă”, a spus Putin în timpul conversaţiei cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și altor membri de rang înalt. „Peste 40.000 de cazuri (pe zi). Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.
„Vă rog să... continuați să oferiți sprijin serviciului medical civil dacă este necesar. Folosiți-vă abilitățile în construcții pentru că este nevoie să construiți unități medicale”, a cerut Putin disperat.
Kremlinul, preocupat de suprasolicitarea medicilor care tratează bolnavi de COVID-19 în Rusia
Ţara înregistrează cel mai mare număr de morți din Europa asociate acestei boli, a decretat o săptămână nelucrătoare pentru a stăvili răspândirea noului coronavirus. Preşedintele Vladimir Putin a cerut armatei să construiască mai multe facilităţi medicale pentru ca Rusia să poată face faţă creşterii rapide a numărului cazurilor de COVID-19. Aceste noi facilităţi trebuie să preia din povara asupra sistemului sanitar, a spus Putin într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu.
Potrivit lui Peskov, medicii care lucrează în zonele roşii în spitale fac faţă unui stres emoţional şi fizic extrem, într-un context de creştere a numărului de noi contaminări.
Rusia a înregistrat în ultimele 24 de ore 40.042 de noi cazuri de infectare şi 1.155 de decese
Rusia a raportat peste 8,5 milioane de infecții de la începutul pandemiei şi 239.693 de decese asociate COVID-19, fiind ţara cu cel mai mare număr de decese cauzate de noul coronavirus din Europa.
Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă nelucrătoare din 30 octombrie până pe 7 noiembrie, la nivel naţional, pentru a încetini răspândirea contaminărilor. La Moscova, cel mai mare focar epidemic din Rusia, această perioadă a început mai devreme, joi, fiind închise şcolile, saloanele de înfrumuseţare, sălile de sport, magazinele şi alte servicii considerate neesenţiale.
Propagarea rapidă a COVID-19 în Rusia este facilitată în special de rata slabă de vaccinare a populaţiei, pe fondul neîncrederii ruşilor faţă de vaccinurile locale, doar 32,6% dintre ruşi fiind vaccinaţi cu schemă completă.
O soluţie reală pentru a opri cazurile grave de boală şi cazurile mortale este vaccinarea, a insistat luni preşedintele rus Vladimir Putin.
La rândul său, şefa Agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, i-a îndemnat pe ruşi să profite de zilele nelucrătoare pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Chiar dacă rata de mortalitate a scăzut, este încă prea devreme să se vorbească despre o stabilizare, a avertizat ea.
Fostul premier rus Dmitri Medvedev a subliniat într-un editorial publicat luni în Rossiskaia Gazeta că trebuie majorată de urgenţă rata de vaccinare. "Dacă nu vom găsi mijloacele de a-i convinge pe oameni că actualul lor comportament este iresponsabil, chiar anti-social, ne-am putea confrunta cu vremuri şi mai dificile, a atenţionat Medvedev, potrivit reuters.