A murit „părintele” unuia dintre cele mai populare deserturi. Cea mai savuroasă rețetă s-a născut dintr-o greșeală

A murit „părintele” unuia dintre cele mai populare deserturi. Cea mai savuroasă rețetă s-a născut dintr-o greșealăSursa: Arhiva EVZ

A murit la vârsta de 93 de ani Ado Campeol, cel care a fost cunoscut ca „părintele Tiramisu”. El a dat naștere unuia dintre cele mai savuroase prăjituri din lume.

Ado Campeol, supranumit „părintele Tiramisu” de către presa italiană, a murit la vârsta de 93 de ani. Campeol a fost proprietarul restaurantului Le Beccherie din Treviso, în nordul Italiei, unde celebrul desert a fost inventat de soția sa și de un bucătar.

A murit inventatorul unuia dintre cele mai apreciate deserturi din lume

Felul de mâncare, cu biscuiți îmbibați în cafea și mascarpone, a fost adăugat în meniul lor în anul 1972, dar nu a fost niciodată brevetat de familie. De atunci, a devenit un element de bază al bucătăriei italiene, adaptat de bucătarii din întreaga lume.

Au existat dispute de lungă durată cu privire la originea tiramisului, inclusiv afirmații potrivit cărora ar fi fost servit ca afrodisiac într-un bordel din orașul Trevisio din nordul Italiei. Cu toate acestea, este larg acceptat faptul că rețeta a fost dezvoltată în restaurantul Campeol din oraș.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, s-a numărat printre cei care i-au adus un omagiu, scriind pe Twitter că orașul „ pierdut o altă stea în istoria sa gastronomică și vinicolă”. Le Beccherie a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Campeol a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit co-inventatorului desertului, Chef Roberto Linguanotto, preparatul a fost rezultatul unui accident în timpul preparării înghețatei de vanilie. Linguanotto a scăpat niște brânză mascarpone într-un bol cu ouă și zahăr și, după ce a observat gustul plăcut al amestecului, i-a spus soției lui Campeol, Alba.

Cum a fost perfecționat celebrul Tiramisu

Cei doi au perfecționat apoi desertul adăugând bureți ladyfinger înmuiați în cafea și presărându-l cu cacao - numindu-l „Tiramisu”, care se traduce în engleză prin „ridică-mă”.

Felul de mâncare a apărut într-un număr din 1981 al revistei Veneto, o publicație locală dedicată mâncării și vinului, iar acum este unul dintre cele mai cunoscute deserturi din Italia.

Variantele de tiramisu conțin alcool, cum ar fi rom sau marsala, dar rețeta originală - certificată de Academia Italiană de Bucătărie în 2010 - nu conținea alcool, deoarece potrivită pentru copii, conform BBC.

 

Ne puteți urmări și pe Google News