UEFA caută organizator pentru EURO 2028. Ce condiții trebuie îndeplinite

UEFA caută organizator pentru EURO 2028. Ce condiții trebuie îndeplinite Sursa: Arhiva EVZ

UEFA a demarat procedura privind stabilirea țării care va organiza turneul final pentru Campionatul European de fotbal, EURO 2028.

Forul european a anunțat că țara organizatoare a viitorului Campionat European de fotbal, din 2028, va fi stabilită peste doi ani, în 2023. Abia atunci a estimat UEFA că se va încheia procedura de analizare a dosarelor de candidatură ale celor interesați. Conform calendarului stabilit, Federațiile naționale de fothal, interesate de organizarea campionatului au timp să-și pregătească și să-și prezinte ofertele până în luna martie a anului 2022.

Viitorul Campionat European, EURO 2024, se va desfășura în Germania, țară desemnată câștigătoare de UEFA. Aceasta după ce EURO 2020 s-a desfășurat în 12 orașe din tot atâtea state europene.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Instanţa europeană a precizat că va accepta și candidaturi comune ale unor state, cu condiția ca acestea să fie apropiate din punct de vedere geografic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, țările interesate de organizarea campionatului european vor trebui să aibă, pentru a găzdui cele 51 de meciuri, o infrastructură foarte bine dezvoltată.

Competiția europeană de fotbal se va desfășura pe zece stadioane, din care cel puţin unul cu 60.000 de locuri, unul cu 50.000 de locuri, cel puţin patru cu 40.000 de locuri şi cel puţin trei cu 30.000 de locuri.

EURO 202o organizat în pandemie

Ultimul campionat European de Fotbal, EURO 2020 a fost a 16-a ediție organizată de UEFA. Deoarece în 2020 s-au aniversat 60 de ani de la înființarea turneului, forul european de fotbal a decis ca această ediție să se desfășoare în 12 orașe ale Europei.

Inițial EURO 2020 a fost programat pentru perioada 12 iunie și 12 iulie 2020, dar a fost amânat pentru perioada 11 iunie — 11 iulie 2021. Aceasta din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus care au împiedicat organizarea meciurilor de fotbal.

Ediția din 2021 a fost câștigată de Italia, care a învins Anglia la lovituri de departajare în finala disputată pe stadionul Wembley din Londra.

România s-a numărat printre statele organizatoare, la București disputându-se patru meciuri, pe Arena Națională. Este vorba despre Austria – Macedonia de Nord, Ucraina – Macedonia de Nord, Ucraina – Austria și Franța – Elveția.