Românii au aflat vestea deceniilor! E vorba despre banii lor și pensii. Anunț oficial

Românii au aflat vestea deceniilor! E vorba despre banii lor și pensii. Anunț oficialSursa: Arhiva EVZ

Veste excelentă de ultimă oră, pentru milioane de români! Prim-ministrul interimar Florin Cîțu s-a referit luni la propunerea de scădere a contribuțiilor de sănătate și a subliniat că sunt mai multe variante prin care costul acestor contribuții să fie mai mic.

Liderul interimar al Guvernului României a subliniat că își dorește ca toți salariații să plătească niște contribuții mai mici până în 2024. La aceste declarații s-a ajuns după propunerea minstrului Finanțelor, Dan Vîlceanu

„Vom prezenta mai multe variante, eu mă gândeam să arătăm o reducere o contribuțiilor pentru pensii până în 2024. Această varianta a existat până în 2017, azi există plafoane pentru anumite categorii. Rezultatul final e că vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetățeni.

Vrem ca toată lumea care primește salariu în România să plătească contribuție mai mică. Sunt scenarii, vom face asta când vom vedea că această măsură nu are impact asupra deficitului.

Anul acesta avem încasări mai bune, am avut deficit la pensii mai mic, avem creștere economică, azi au venit cifrele îmbunătățite, avem încasări la buget mai mari, deci sunt lucruri pe care putem să le facem. Nu vom afecta deficitul bugetar″, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu și Dan Vîlceanu

Cum funcționează contribuțiile la RCA

Amintim că Dan Vîlceanu (ministrul demis al Finanțelor) a s-a referit duminică la modul în care sunt percepute contribuţiile la sănătate: „În toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA.

E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital.

Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani.″

Altfel, amintim că în urmă cu 5 zile, inspectorul general de stat la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, se referea la consecinţele muncii nedeclarate şi subdeclarate. Cu acea ocazie, el sublinia că ambele au impact negativ atât asupra salariatului, în privinţa drepturilor aferente contribuţiilor sociale, cât şi în economie.

Ne puteți urmări și pe Google News