Sfântă Maria Mică. Tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci de cea mai mare sărbătoare a toamnei

Sfântă Maria Mică. Tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci de cea mai mare sărbătoare a toamneiSărbătoarea Adormirii Maicii Domnului / Sursă foto: Arhiva EVZ

Creștinii o prăznuiesc, miercuri, 8 septembrie 2021, pe Sfânta Maria. Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cum este cunoscută în popor, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a luat start pe 1 septembrie. Tradiții și obiceiuri de cea mai mare sărbătoare a toamnei.

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cum este cunoscută în popor, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc

Potrivit Protoevangheliei lui Iacov, Maria s-a născut din părinţii Ioachim şi Ana. Fecioara Maria a fost unicul lor copil, care a venit pe lume, după stăruitoare rugăciuni, când ei erau deja în vârstă.

Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, se trăgea din seminţia lui Iuda, fiind urmaş al regelui David, iar Ana, mama sa, era fiica preotului Mathan din Betleem.

La vârsta de 3 ani, Maria a fost afierosită Templului din Ierusalim, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Atunci, ea a părăsit aşezământul de pe lângă templu şi s-a întors în familie.

A doua perioadă din viaţa Maicii Domnului, este legată de întruparea Mântuitorului şi cuprinde ca evenimente cu mare însemnătate: Buna Vestire, vizita de trei luni făcută Elisabetei, tăierea împrejur şi ducerea Pruncului la Templul din Ierusalim, închinarea magilor, fuga în Egipt, întoarcerea în Nazaret şi pelerinajul la Ierusalim, conform doxologia.

Ce trebuie să faci de Sfântă Maria Mică

De Nașterea Maicii Domnului, în biserici și mânăstiri se fac pelerinaje, iar credincioșii duc merindele pentru a fi sfințite. Fructele, pâinea și lumânările sunt duse dis-de-dimineață în lăcașele de rugăciune, acolo unde ascultă slujba și se închină la icoana Fecioarei Maria.

De Sfânta Maria Mică, creștinii împart struguri şi prune de sufletul morţilor. Bătrânii spun că acest obicei ajută la iertarea păcatelor celor trecuți la cele veșnice și, în plus, primesc și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

În credința populară, Nașterea Maicii Domnului este hotarul dintre vară și toamnă, momentul în care încep lucrurile agricole. De Sfânta Maria Mică, bărbații nu fac treabă prin gospodărie, iar femeilor le este interzis să coasă și să spele haine.

Despre ziua de dinaintea sărbătorii se spune că aduce ghinion celor care lucrează. Dacă fac treabă pe 7 septembrie 2021, bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea.

Ce nu trebuie să faci de Sfântă Maria Mică

De asemenea, nu este bine să se gătească la foc în aceste zile pentru a ține departe bolile. În unele zone ale tării există credința conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

De asemenea, din strămoși se știe că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma Nașterii Maicii Domnului, deoarece acest lucru aduce ghinion şi boală.

Pe 8 septembrie 2021, plantele își pierd puterile tămăduitoare. Ba mai mult, din popor se spune că este ziua când vremea începe să se schimbe și devine capricioasă.

Peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica

Peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica miercuri de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului.

Conform Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, este vorba despre 1.990.348 de femei şi 664.123 de bărbaţi care au prenumele Maria şi derivate ale acestuia.

Cele mai multe sărbătorite sunt Maria - 1.475.575, iar în rândul bărbaţilor Marian - 318.846.

Ne puteți urmări și pe Google News