Calendar Ortodox, 8 septembrie, 2021. Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică

Calendar Ortodox, 8 septembrie, 2021. Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită la data de 8 septembrie în calendarul ortodox. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei. Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.

Biserica Ortodoxă amintește că Fecioara Maria s-a născut din părinți bătrâni, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor, motiv pentru care data de 8 septembrie este importantă pentru femeile care își doresc copii. Sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc, asta pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit.

Sfânta Scriptură nu ne oferă informaţii despre Naşterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Tradiția Bisericii, consemnată în cărțile de cult și în unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea. Din Sfânta Tradiţie ştim că părinţii Maicii Domnului erau Drepţii Ioachim şi Ana. Ei erau sterpi şi înaintaţi în vârstă, dar își doreau un copil.

Datorită Maicii Domnului s-a născut Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu, S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor

Maica Domnului, pururea Fecioară Maria, ocupă cel mai de seamă loc în tradiţia liturgică a bisericii ortodoxe, datorită recunoaşterii rolului însemnat pe care îl are în iconomia mântuirii noastre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a venit în lume ca o minune din părinţi bătrâni, după tată, Ioachim se trăgea din seminţia împărătească a lui David, iar după mamă, Ana, din seminţia arhierească a lui Aaron.

Pentru că ajunseseră la bătrâneţe fără ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu copii, sfinţii părinţi Ioachim şi Ana se rugau la Tatăl cel ceresc să le ierte păcatele ducând o viaţă curată şi cinstită plăcută lui Dumnezeu.

S-a născut un copil cu o chemare dumnezeiască: chemarea de a fi mama care a dat trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos

Dar planul lui Dumnezeu era altul decât al oamenilor iar cei doi nu au primit în dar orice copil, ci pe însuşi vasul cel ales în care se va întrupa Dumnezeu fiul pentru a îşi lua asupra lui firea omenească şi a devenit exact ca un om excepţie fiind lipsa lui de păcat.

Când se rugau ei fierbinte la Dumnezeu pentru a le auzi şi a se milostivi în a le curma suferinţa a trimis pe Arhanghelul Gavriil ca să le ducă vestea neşterii fiicei lor, Maria, drept consecinţă a rugăciunii lor şi a milostivirii lui Dumnezeu. Maica Domnului s-a născut în Nazaret şi a fost crescută de părinţii ei până când a făcut vârsta de a o închina Templului, unde ea a fost hrănită de în Sfânta Sfintelor de acelaşi Arhanghel Gavriil, cel care-i va duce şi vestea cea Bună, aceea a întrupării în ea a Mântuiorului acestei lumi, relatează basilica.ro.

Ce spune tradiția despre acestă zi

Nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală. Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.

În fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria. Bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

Mai exista și o altă superstiție românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au șansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

Potrivit culturii  populare, se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.

Se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă. Maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.