Calendar creștin ortodox, 10 iulie. Ziua Sfinților 45 de Mucenici, care și-au mărturisit credința în Hristos

Calendar creștin ortodox, 10 iulie. Ziua Sfinților 45 de Mucenici, care și-au mărturisit credința în Hristos

În Calendarul Ortodox sunt prăznuiți, la data de 10 iulie, și cei 45 de Mucenici, care și-au mărturisit credința în Hristos, în fața păgânilor.

Creștinii prăznuiesc mai mulți sfinți sâmbătă: Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei; Sfântul Mucenic Apolonie; Sfântul Mucenic Vianor; Sfântul Mucenic Siluan; Sfântul Cuvios Sava Vatopedinul; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Koneviț; Sfântul Cuvios Antonie de la Lavra Pecerska; Sfântul Ierarh Gheorghe, episcopul Tesalonicului.

Cei 45 de Mucenici care au decis să nu fie prinși de păgâni

Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei au fost niște robi ai lui Hristos, care au decis să nu aștepte să fie prinși de păgâni și să mărturisească singuri credința în Hristos.

Sfântul Mucenic Apolonie a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos în faţa guvernatorului Perinie din Iconia şi a fost răstignit.

Sfântul Mucenic Apolonie a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos în faţa guvernatorului Perinie din Iconia şi a primit cununa muceniciei prin răstignire.

Sfinţii Mucenici Vianor şi Siluan au mărturisit credința în Dumnezeu cu mult curaj și au primit pedeapsa martirică.

Sfântul Cuvios Sava a fost luat rob și a fost dus în Creta

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Koneviț. Icoana Maicii Domnului din Koneviț îl redă pe Pruncul Hristos ținând doi porumbei în mână, în locul sulului de hârtie.

Sfântul Cuvios Antonie de la Lavra Pecerska a trăit pustnic, doar în rugăciune și mânca doar pâine uscată și bea puțină apă. Unoeri, când priveghea, nu mânca câte o săptămână.

Rugăciunea care se spune în zilele de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta.

Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.

Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.”

Ne puteți urmări și pe Google News