Istoria secretă. Adevărul din spatele cântecului ”Hristos a Înviat!”

Istoria secretă. Adevărul din spatele cântecului ”Hristos a Înviat!”

Duminica asta este ultima din acest an când, la sfânta liturghie, se cântă cel mai cunoscut imn religios al ortodocșilor români: Hristos a înviat!

Pe 10 iunie, ciclul sărbătorilor pascale se încheie cu Înălțarea și, pentru aproximativ un an, ne despărțim de cântecul pe care l-am învățat de la părinți și pe care copiii noștri l-au aflat mergând cu noi în Noaptea de Înviere.

Multă lume uită, însă, faptul că imnul religios ”Hristos a Înviat!” nu este un cântec venit din vechime, ci este scris (adaptat cu armonii și versuri românești după un cântec psalmic) de un profesor de muzică, de la a cărui naștere aniversăm anul acesta 175 de ani.

Este vorba de Alexandru Podoleanu, născut în 1846, în Neamț, și decedat în 1907.

De numele său sunt legate unele dintre cele mai frumoase cântece intrate în sufletul și tradiția noastră. Apelez la Wikipedia pentru a marca acest moment, deopotrivă liturgic și românesc:

Printre cântecele cărora el le-a compus muzica, se află colindul „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Florile dalbe”, „Hristos a Înviat !”, precum și „Mulți ani trăiască !”. 

Bazându-se pe cântarea tradițională a Bisericii Ortodoxe Române, Podoleanu i-a aplicat acesteia o armonizare adecvată. Stilul său a avut la origine cântările psaltice acesta prelucrând cântările bisericești în spirit național. O bună parte a melodiilor pe care le-a compus Alexandru Podoleanu – scrise pentru cor mixt sau cor bărbătesc, au intrat în repertoriul tradițional și oficial al Bisericii Ortodoxe Române, precum „Doamne miluiește” (întreit), „Crucii tale”, „Hristos a Înviat !” (în Fa major), cântările de la cununie, „Imnul arhieresc”, catismele de la înmormântare, irmoasele’, „Veșnica pomenire” (în Do minor), chinonicele. Fiind potrivite cu caracterul slujbei din care fac parte, echilibrate și accesibile pentru orice tip de formație corală, unele – precum „Hristos a Înviat !”, s-au răspândit în toate provinciile României

Printre piesele corale corale bisericești create de Podoleanu, se regăsesc „Răspunsuri mari” (în Mi major și La minor) în care se întâlnesc formule comune „Răspunsurilor” tradiționale (Glasul V) după melodia lui Anton Pann, numeroase axioane și heruvice.

Poate e bine că am parcurs aceste rânduri înainte de a încheia cele 40 de zile în care românii ortodocși se salute cu ”Hristos a Înviat!”